Atunci cand amenajezi bucataria ar trebui sa tii cont de cateva reguli foarte simple:
1. Masoara si planifica spatiul din bucatarie si stabileste „triunghiul de lucru” in bucatarie astfel incat sa te misti usor si fara blocaje intre elementele componente ale triunghiului de lucru (chiuveta, frigider si plita-cuptor). Asezarea acestor trei componente nu va fi consecutiva ci spatiata de o distanta de min. 30cm.
2. Atentie la spatiul de depozitare al bucatariei in relatia cu nevoia de electrocasnice sau in relatia cu designul acesteia! Foloseste toate colturile chiar si spatiul de deasupra frigiderului si opteaza pentru corpuri superioare mai inalte.
3. Zona chiuvetei. Ai grija sa protejezi aceasta zona fie cu un inaltator pe blat antistrop care se plaseaza intre perete si blatul de lucru fie cu o protectie verticala plasata in spatele chiuvetei astfel incat sa nu patrunda apa si sa aveti umezeala sub chiuveta.
4. Blatul de lucru! Este un aspect important unde veti plasa electrocasnicele mici necesare in bucatarie: o idee ar fi sa stabiliti o suprafata inchisa, pe blat, (dulap tip rulou), in marginea sau pe coltul mobilei bucatariei astfel incat blatul de lucru sa fie aerisit si sa va permita folosirea lui cu usurinta.
5. Iluminatul. Asa cum am mai vorbit in alt articol, este foarte important sa avem lumina suficienta pe tot parcursul zile, iar ca si iluminat general o sursa sau mai multe (in functie de marimea camerei) suplimentata de sursele de lumina montate pe baza corpurilor superioare.