Amenajarea unei bucatarii înguste: Ghid de la A la Z - Tamos

20/09/2021

Majoritatea locuințelor moderne au o schiță a casei care favorizează livingul și dormitoarele, iar bucătăria este lăsată în plan secund, fiind o încăpere îngustă și cu spațiu restrâns. Cu toate acestea, poți avea una dintre cele mai frumoase, complet utilate și moderne bucătării cu un pic de imaginație și ajutor!

Bucătăriile înguste pot prezenta o provocare pentru mulți proprietari, însă vei găsi cu siguranță soluțiile potrivite pentru tine. Consultă ghidul nostru complet pentru a putea amenaja spațiul pentru bucătărie întocmai cum ți-ai dori, în funcție de configurația  acesteia, dar și de preferințele tale!


Amenajarea unei bucătării înguste: cum alegi paleta de culori?

PK8ND E1KHXnCA9mLcyieude SZMTVtbti7rA6zI0bn8KHWeLXbB7PXjcm0g2IQn1E9 Hu 9eChu SBKkYoho2TbJ7dfSNU4xEKrDuugl8ySzVrbbJOqCJpwJ6zCjHZWgEgWovhl=s0


Bucătăriile înguste, cu spații restrânse, au nevoie de o paletă de nuanțe cromatice aparte pentru ca întreaga încăpere să pară spațioasă și deschisă. Culorile bucătăriei depind de piesele de mobilier, de configurația camerei, de stilul de amenajare interioară abordat dar și de preferințele tale. Astfel, înainte de a te decide la o paletă de culoare, trebuie să ai în vedere câteva reguli de design:

  • După ce alegi culoarea, încearcă să folosești un maxim de 5 nuanțe din paleta respectivă, astfel încât să se creeze o armonie estetică între pereți, tavan și mobilier.
  • Tavanul și pereții se recomandă să aibă o culoare mai deschisă spre deosebire de piesele de mobilă și podea.
  • Poți crea un contrast cromatic între mobilier și pereții încăperii, însă acesta trebuie să fie plăcut la vedere, nu încărcat sau deranjant.
  • Pentru spațiile înguste nu folosi culori dominante și puternic pigmentate.
  • Atunci când folosești nuanțe de culori pentru pereții bucătăriei, păstrează o nuanță mai puternică pentru un perete-accent, iar pe celelalte vopsește-le în palete pastelate. Acest truc va crea impresia unei bucătării mai mari și mai spațioase.
  • Deși oferă un aspect modern, minimalist și elegant, nu este recomandat să aplici vopsea neagră pe pereți, însă poți crea un contrast de non-culoare: mobilă neagră și pereți albi.

Nuanțe de alb

Bucătăriile cu tavanul și pereții vopsiți în nuanțe de alb sau gri deschis oferă senzația de spațiu, ordine și minimalism. Lumina se va reflecta foarte ușor în piesele de mobilier, dar și în pereții paraleli cu geamul, astfel încât te vei bucura de lumina naturală cât mai mult timp pe perioada zilei, iar seara - datorită albului - lumina artificială va face față cu brio, luminând chiar și zonele ascunse/ întunecate.

Deoarece ți-ai propus ca pereții și tavanul să aibă nuanțe de alb, atunci te poți juca cu mai multe paletele de culoare pentru mobilier, dar și cu mai multe modele pentru gresie și faianță. Cu toate acestea, ține minte că albul este cheia pentru o bucătărie spațioasă și ordonată, deci nu alege un design aglomerat. Pentru mobilier poți opta culori reci pastel: gri închis, verde, albastru, sau calde: crem, bej, galben sau roz.


Nuanțe naturale și maritime

Dacă nu îți dorești o încăpere albă, atunci poți opta pentru nuanțe ușor pigmentate de gri, bej, roz, verde, piersică, lavandă, albastru marin, crem sau nude. Indiferent de combinațiile alese, acestea vor crea impresia unei camere spațioase și primitoare. Verdele va oferi locului un aspect natural, iar paletele de albastru vor da locului un sentiment de calm.

Totodată, deoarece bucătăria este spațiul în care petreci timp atât dimineața, pentru o ceașcă de cafea, dar și seara pentru gătit sau la o discuție cu prietenii, este important ca locul să inspire optimism și voie bună!


Nuanțe citrice și de răsărit

Majoritatea persoanelor adoră să petreacă timp pe nisipul ușor rece și să privească cum răsare soarele. În aceste momente descoperi o paletă cromatică impresionantă a culorilor de galben, portocaliu și roșu. Ei bine, pentru bucătăriile moderne și înguste, poți folosi aceste nuanțe, însă cu un grad mai mic de pigmentare, alături de culorile citricelor și ale fisticului. Astfel, poți crea un ambient plăcut și primitor între pereții bucătăriei și mobilier cu: galben, lămâie, verde lime, portocaliu discret sau nuanțe palide de roșu, roz și piersică. 


Amenajarea unei bucătării înguste în funcție de configurație

HC7 GF5WLqvyRvXSwt9h11aW5j4CheY8LFwd92LRvFNd2BezL8pXu0Od0Q  8 WRfz8Bj4xv 2oUpqIAmZkwiNByhCpCa36bstbEMbv2wOW14oMGr4Ov4moNWBEchkyeX8hWfxes=s0


Amenajările bucătăriilor de la bloc depind foarte mult de configurația acestora. În funcție de forma lor, vei putea alege mobilierul pe care-l poți introduce în încăpere, dar și modul în care acesta va fi așezat. Pentru o cunoaște cât mai bine care sunt piesele de mobilă, obiectele, accesoriile, instrumentele și materialele necesare pentru renovat și modernizat bucătăria ta, iată care sunt cele mai comune aspecte și  structuri întâlnite la bucătăriile de apartament.


Bucătărie îngustă de tip galerie

Bucătăriile lungi și înguste sunt poate printre cele mai des întâlnite tipuri de încăperi de la bloc. Deși pare un spațiu greu de amenajat, ai fi surprins cât de ușor îl vei putea renova și câte idei pot fi implementate într-un astfel de loc! Recomandăm să poziționezi mobilierul, blatul de lucru și electrocasnicele pe un singur perete. 

Zona de dining poate fi amplasată vis-a-vis, fie aceasta cu o masă pliantă de perete sau cu un blat lung și îngust. Totodată, poți amenaja o masă sub geam pe care o poți folosi drept spațiu de depozitare și dining. Păstrează gol locul de sub masă pentru a pune scaunele atunci când acestea nu sunt utilizate.


Bucătărie îngustă în formă de L

Asemeni bucătăriei lungi și înguste, bucătăriile în forma literei „L” pot fi amenajate asemănător. Piesele de mobilier pot fi instalate pe doi pereți, în funcție de cum este amplasată fereastra. Spre deosebire de primul model, aici vei putea introduce în încăpere mai multe dulapuri, însă acest lucru depinde de dimensiunea totală a bucătăriei. Dacă spațiul permite, poți chiar să optezi pentru o bucătărie cu mobilier standard. 

La bucătăriile cu această configurație se vor potrivi mesele pătrate sau dreptunghiulare de 2 sau 4 locuri sau chiar un colțar minimalist, cu canapea, masă și scaune pentru un plus de confort și design. Cu toate acestea, ține minte că spațiul este limitat. Alege modalitățile inventive pentru depozitarea electrocasnicelor, veselelor și accesoriilor de bucătărie, dar și a scaunelor pentru masă.


Bucătărie îngustă în linie dreaptă

Bucătăriile în linie dreaptă pot fi întâlnite atât pentru încăperile individuale, dar și pentru cele open-space. Mobilierul este așezat pe un singur rând, împreună cu zona de gătit și cea de depozitare. Se aseamănă foarte mult cu cea tip galerie, însă aceasta este mult mai îngustă.


Idei de amenajare a unei bucătării înguste

0BCEgw5tConl5j2u1h0liWkQ1j9aly3HkhV8vGj3V8hTK6yT6Q9Kw910SlPDgTtKTs7Wn6HTuA3kdOpeTtmiWomB VkGakrJyCIu9wouaX ZPG7SQMFHhPh51MXK0DbXu Gg6SGa=s0


Indiferent de dimensiunea, spațiul pe care-l ai la dispoziție sau configurația bucătăriei, vei găsi designul potrivit pentru casa ta! Deși ți se pare greu să introduci toate electrocasnicele și piesele de mobilier de care ai nevoie într-o bucătărie mică, nu îți face probleme! Iată doar câteva dintre cele mai bune idei de amenajare interioară pentru o încăpere complet utilată, primitoare și plăcută!

Folosește spațiul de sub geam

Pentru o bucătărie îngustă, orice colțișor contează, de aceea este recomandat să folosești cu încredere spațiul gol de sub fereastră. Poți instala un dulap de depozitare pentru veselă, tacâmuri și vase de gătit sau chiar un blat sau o masă de dimensiuni reduse pentru a mânca. Poți chiar să pui un blat pe care să așezi plante, recipiente pentru condimente și alimente de bază. Indiferent de motivul pentru care vei folosi locul respectiv, este important să ofere încăperii un look modern, dar și să fie util.


Folosește fronturi care să reflecte lumina

Ceramica și fronturile cu finisaje lucioase vor reflecta lumina, astfel încât întreaga bucătărie va părea mai spațioasă și mai mare. Un al truc pe care-l poți încerca este să vopsești peretele paralel cu fereastra în culori mai puternice/ mai accentuate, astfel încât lumina să se reflecte în acesta și să mărească optic bucătăria.

Instalează LED deasupra blatului

Blatul este spațiul de lucru pe care-l vei folosi cel mai des, chiar dacă vrei să îți faci o cafea, un ceai sau să prepari o rețetă mai complicată de mâncare. Deoarece vei folosi foarte multe instrumente de gătit, este important să beneficiezi de o lumină puternică. Astfel, instalează deasupra blatului lumini LED sau spoturi de lucru, iar restul bucătăriei poate fi luminată de becuri cu intensitate ambientală, pentru a crea un aspect elegant și liniștitor - te vei bucura de o masă copioasă, într-un cadru relaxant!


Aplică oglinzi

Oglinzile vor oferi bucătăriei sentimentul de spațiu și ordine. Poți aplica oglinzi pe peretele de lângă blat. Lumina naturală va fi mai puternică în interiorul locuinței tale, astfel încât vei beneficia de aceasta chiar și la apusul soarelui! Totodată, antistropul făcut din oglinzi va crea o iluzie optică plăcută și aparte pentru bucătăria ta!


Tavan fals

Există unele apartamente din blocurile mai vechi sau chiar din cele construite de curând care au tavanul foarte înalt. Deși ai spune că oferă mai mult spațiu pentru bucătăriile înguste, nu este întocmai așa. Cu ajutorul unui tavan fals vei capta mai bine lumina naturală, iar cea artificială va face camera mai caldă și mai primitoare. Într-un tavan fals de gips-carton poți insera spoturi de lumină astfel încât să nu existe umbre inestetice în bucătărie.


Amenajarea unei bucătării înguste: Produse recomandate

ECiienBvW ZPsI4Y8WDYhKZ50QPEfmU6oVfNECgIqUSAoljNNRGJoIuplhFqCY3x5 MCWjtRPMKOYvQuNrnp45pw6WcWQZyBsOloixkE3pXvwNLQbGRzDKVty113xlrnfdHYgS28=s0


Atunci când beneficiezi de o bucătărie îngustă, va trebui să faci un o schiță în care să organizezi piesele de mobilier, electrocasnicele și celelalte elemente de decor și cele necesare pentru gătit. În funcție de forma bucătăriei, îți va fi ușor să introduci toate obiectele așa cum îți dorești cu puțină imaginație. Pentru a nu omite niciun articol important pentru bucătărie, iată o listă cu cele mai importante piese de mobilier și utilități.


Mobilier modular de bucătărie

Mobilierul modular este ideal pentru bucătăriile înguste sau de dimensiuni reduse. Te ajută să definești spațiu așa cum îți dorești, fiecare piesă putând fi combinată într-o varietate de moduri. Mobilierul modular oferă flexibilitate, varietate și funcționalitate bucătăriei. Poți combina: corpuri de bază, dulapuri, sertare, corpuri suspendate și blaturi.


Electrocasnicele

Electrocasnicele sunt cele care oferă locului funcționalitate și modernitate. De aceea este esențial ca bucătăria ta să fie dotată cu:

  • Combina frigorifică - combina frigorifică este una dintre elementele esențiale pentru alimentele și mâncărurile pe care le gătești. Există numeroase modele, așa că alege combina potrivită pentru dimensiunile bucătăriei tale.
  • Plită, cuptor și hota - atât timp cât aragazul nu este amplasat în apropierea unui geam, vei avea nevoie de o hotă pentru ca tot fumul și mirosul să fie eliminat de-ndată.
  • Cuptor cu microunde - este util atunci când vrei să îți gătești sau încălzești rapid prânzul sau cina.
  • Chiuvetă - cu siguranță chiuveta nu are nevoie de o introducere specială, fiind una dintre cele mai importante elemente din bucătărie.
  • Mașina de spălat vase - pentru a economi atât timp, dar și apă caldă, o mașină de spălat este ideală pentru apartamente și case deopotrivă.
  • Televizor Smart TV - poate că nu face parte din echipamentul de bază al unei bucătării, însă va face timpul petrecut în bucătărie mult mai plăcut. Poți asculta melodiile favorite atunci când gătești și să urmărești serialul favorit atunci când iei masa.

Set de masă cu scaune

Având în vedere spațiul pe care-l ai la dispoziție, poți pune în bucătărie o masă de două sau patru persoane, pliantă sau fixă, rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. Ia în considerare și spațiul pentru scaunele de dining, dar și modul în care acestea vor fi poziționate atunci când nu le folosești. Ca să ocupi cât mai puțin spațiu, alege scaune pliabile sau scaune fără spătar ce pot fi ascunse sub masă. 

Totodată, pentru bucătăriile înguste însă cu un spațiu generos, te poți bucura de un colțar modern cu canapea, masă și tabureți. Acest set va spori confortul în încăpere, astfel încât te vei putea bucura mai bine de mâncărurile preparate și chiar să servești seara un pahar de vin alături de prietenii tăi.


Veselă, tacâmuri și accesorii

Orice bucătărie modernă trebuie să fie dotată cu accesoriile potrivite: scurgător de vase, ustensile de gătit, prosoape, cu seturi de tacâmuri complete: furculițe, linguri, lingurițe, cuțite, cu veselă diversă: de la farfurii întinse la boluri pentru supe și salate și de la pahare de servit apă la pahare cu specific pentru vin, bere, cocktails sau alte băuturi.

Bucătăriile înguste pot avea un spațiu mare de depozitare, lucru și circulație dacă știi cum să îmbini piesele de mobilier, electrocasnicele și accesoriile, dar să ofere și un aspect plăcut și primitor datorită paletelor cromatice alese cu grijă. Înainte de a începe renovarea propriu-zisă a apartamentului, noi îți recomandăm să consulți o echipă de specialiști pentru a primi cât mai multe detalii și îndrumări, dar și să vizualizezi cât mai multe poze pentru a alege stilul potrivit gusturilor tale!