În ultimii ani, mansarda a început să se bucure de tot mai multă popularitate și să devină unul dintre cele mai apreciate locuri din casă. Birou, cameră de zi sau home cinema, există atât de multe idei pentru amenajarea mansardei încât este o adevărată provocare să transformi încăperea într-un spațiu util, dar, în același timp, elegant, cu o atmosferă caldă și prietenoasă. Cu toate că unii oameni preferă să o folosească pentru depozitare, dacă te-ai gândit să valorifici mansarda la adevăratul ei potențial, avem pentru tine câteva idei creative de amenajare care îți pot fi de ajutor pentru a obține rezultatele dorite.
Locuiești la casă și ai deja un pod pe care ai putea să-l transformi ușor într-o mansardă superbă? Atunci nu mai sta pe gânduri și creează o zonă deosebită pentru că podul este mult mai valoros decât crezi. Dacă, până acum, ai tratat acest loc ca pe un depozit, în care ai păstrat lucrurile vechi sau cele pe care nu le mai folosești, ia în considerare amenajarea mansardei în podul existent. Poți face aici un dressing unde să-ți organizezi toate hainele inspirându-te din cele mai renumite reviste de design interior. Ai posibilitatea de a instala dressinguri cu uși clasice sau unul dintre cele mai frumoase dulapuri cu uși culisante, dacă vrei să eficientizezi spațiul.
În cazul în care ai nevoie de o cameră în plus, amenajează un dormitor matrimonial la mansardă. De asemenea, această încăpere este potrivită și pentru a fi cameră de oaspeți sau camera copilului. Avantajul principal al mansardei este că are multă lumină naturală, așa că poți lua în calcul și transformarea ei în birou, zonă de citit și relaxare ori într-un spațiu dedicat antrenamentelor fitness. De asemenea, pentru că beneficiază de o bună izolare termică, podul poate fi și un loc de joacă excelent pentru copii.
Dacă alegi să amenajezi un dormitor la mansardă să știi că este o idee extrem de inspirată pentru că această zonă emană intimitate și confort. Este incredibil să ai o fereastră imensă deasupra patului și să te bucuri de cerul plin de stele, dar, și să montezi ferestre laterale cu vedere la natură.
În situația în care spațiul de care dispui este suficient de generos cât să faci un dormitor la mansardă și acoperișul are doi versanți cu pante frânte, poți folosi paturi mari cu saltele confortabile în mijlocul încăperii sau canapele extensibile pe margini, care oferă suficient loc de odihnă. Dacă optezi pentru a doua variantă aranjează canapelele sub formă de U, pe fiecare dintre cei trei pereți disponibili, pentru ca, pe timp de zi, să poți amplasa în fața lor o masă și să consideri mansarda ca fiind un living. Amenajarea dormitorului într-o mansardă mică, îngustă, cu acoperiș în doi versanți și pante drepte, implică un decor cu două paturi lipite de pereți și cu o noptieră între ele. Pentru o mansardă micuță cu acoperiș într-un versant și pantă dreaptă se acceptă un pat dublu pentru că spațiul redus nu va permite altă amenajare decât ca dormitor.
Îți dorești o baie în mansardă pentru a crea acel spațiu de vis în care să te bucuri de relaxare, de o priveliște de poveste și de o carte bună? Sau, poate că este absolut necesar să mai existe o baie în casă și doar la mansardă mai ai loc pentru o astfel de amenajare. Indiferent de motivele tale, pentru amenajarea mansardei ca baie ar fi indicat să împarți încăperea în două zone. Prima parte este dedicată lavoarului și căzii lipite de perete pe lungime. Ai grijă ca această zonă să fie cea mai înaltă din mansardă, ca să-ți permită statul în picioare. Pe peretele cu acoperișul înclinat poți amplasa vasul de toaletă, însă, ține cont și aici de înălțimea încăperii.
Dacă te bucuri de o mansardă spațioasă, pune o cadă generoasă pe peretele mare și celelalte obiecte sanitare în partea opusă. În schimb, o situație aparte o reprezintă amenajarea mansardei micuțe ca baie întrucât cea mai simplă opțiune este să instalezi un duș care nu ocupă prea mult loc.
Dacă iei în considerare o amenajare de mansardă locuibilă trebuie să știi că destinația acestei încăperi este, întotdeauna, dictată de dimensiunea și dispunerea spațiului disponibil. Practic, atunci când decizi să faci un dormitor, o cameră specială în care să-ți exersezi hobby-urile sau o zonă de lectură cu bibliotecă este esențial să acorzi atenție tuturor particularităților construcției.
Spațiul pe care ți-l oferă podul este unul redus? Ca să amenajezi o mansardă mică este necesar să alegi mobilă la comandă ca să nu ocupi prea mult loc și să nu încarci încăperea cu obiecte inutile. Așadar, poți crea o zonă de depozitare sau un mic dressing, dacă vrei ca locul să fie unul util. Dacă te pasionează lectura, o bibliotecă și-ar putea găsi un loc bun aici, alături de un fotoliu pufos, iar, dacă vrei doar o zonă simplă de relaxare, poți decora spațiul cu o măsuță și două scaune pentru servirea ceaiului sau a cafelei.
Poți amenaja o mansardă mică și ca un dormitor pentru copii sau un birou, însă, trebuie să menții aspectul unei încăperi aerisite și funcționale. De regulă, ideile pentru amenajarea mansardei mici trebuie să se rezume la piese de mobilier multifuncționale, în nuanțe deschise, corpuri de iluminat de dimensiuni reduse, precum aplice sau spoturi, ferestre mari și multă lumină naturală.
Cei mai norocoși pot avea la dispoziție o mansardă generoasă, lucru care le permite aproape orice tip de amenajare. Totuși, și în acest caz, accentul trebuie pus pe utilitate, confort și estetică pentru că, având atât de mult spațiu, există riscul de a obține un design haotic. Bineînțeles, mobila din mansardă trebuie aleasă în funcție de dimensiunile încăperii, dar, fără să se folosească obiecte masive. Chiar dacă iei în considerare amenajarea mansardei din lemn și vrei să optezi pentru stilul rustic, încearcă să nu îngreunezi decorul cu foarte multe piese.
În general, amenajarea mansardei la casă ori la bloc permite orice fel de destinație, dacă este spațioasă. O idee grozavă ar fi să faci aici ceea ce îți lipsește în casă. De exemplu, o sală de fitness pentru antrenamente la domiciliu sau un minicinematograf unde să te relaxezi alături de familie și prieteni. Dacă lucrezi de acasă ori vrei un loc de studiu pentru copii, transformă mansarda într-un birou mare și luminos. În funcție de locul pe care îl ai, poți amenaja două încăperi diferite, cum ar fi o cameră de oaspeți și o baie.
Cum amenajezi o mansardă joasă? Ei bine, există soluții și pentru o astfel de situație. În acest caz, însă, atenția se concentrează pe obiectele de mobilier minimaliste și lucrurile care sunt cu adevărat utile și nu aglomerează spațiul. Amenajarea mansardei pentru copii reprezintă o alegere grozavă, fie că este vorba despre un loc de joacă, fie de camera sau biroul celor mici. Pentru un decor reușit, este important să iei în considerare anumite aspecte de design interior. De exemplu, ca să amenajezi o mansardă joasă, e necesar să integrezi elemente verticale ce vor conduce privirea spre tavan astfel încât încăperea să pară mai înaltă decât este. Sau, poți să vopsești pereții și tavanul în aceeași culoare pentru un aspect uniform, albul fiind alegerea firească în această situație.
Cu siguranță, o mansardă înaltă îți permite să te joci frumos cu elementele de decor și să obții un aspect cu totul inedit. În ceea ce privește mobila pentru mansardă, trebuie să te asiguri că aceasta se va potrivi dimensiunilor camerei. De pildă, piesele mici vor părea stinghere, așa că, mai bine, alege articole generoase, înalte, care să-ți ofere și mai mult spațiu de depozitat. Dacă ai un tavan suficient de înalt, poți monta tot felul de lămpi suspendate, cu un design deosebit. Totodată, un fotoliu suspendat se va dovedi o opțiune minunată, dacă amenajezi un dormitor în mansardă sau o cameră de relaxare. În situația în care iei în calcul amenajarea mansardei pentru copii, într-un spațiu înalt poți să montezi un leagăn ori să amplasezi tot felul de decorațiuni suspendate care să le facă încăperea mai caldă și primitoare.
Designul său clasic o face perfectă pentru orice tip de spațiu. Canapeaua este extensibilă, are o structură metalică, tapițerie din stofă, ladă de depozitare și este perfectă pentru amenajarea mansardei, întrucât nu are brațe care să ocupe prea mult spațiu inutil.
Dulap cu uși culisante LINEA Pro
Dacă te-ai decis să-ți amenajezi un dressing în mansardă, cu siguranță, acest dulap configurabil îți va fi de un real folos. Este confecționat din materiale ușoare, disponibil pe diverse culori, include mai multe sertare interioare și poate fi accesorizat și cu oglinzi.
Living, zonă de relaxare, birou sau spațiu pentru lectură. Orice alegere ai face pentru mansarda ta și tot vei avea nevoie de un fotoliu configurabil, o piesă elegantă și confortabilă. Acest obiect de mobilier poate fi adaptat nevoilor și preferințelor tale în ceea ce privește decorul.
Extrem de simplă și rafinată, această piesă poate fi utilizată pentru amenajarea mansardei pentru că aduce un plus de valoare încăperii. Mai mult, pe lângă faptul că are un design deosebit, lada vine cu avantajul unui spațiu de depozitare suplimentar.
Amenajarea mansardei reprezintă o provocare fiindcă spațiul nu poate fi modificat în niciun fel, ci, decorat ca atare. Din acest motiv, poți face mai multe greșeli, printre care:
Ca să te bucuri de cât mai multă lumină naturală pe timpul zilei, trebuie să alegi ferestre mari, pentru pereți sau acoperiș, ca să-ți crești gradul de confort și aspectul estetic al mansardei.
Paleta cromatică trebuie să mărească vizual spațiul. De aceea, pentru amenajarea mansardei se utilizează tonuri deschise și neutre, care să permită un iluminat propice și să ofere un confort psihic din punct de vedere al dimensiunilor încăperii.
Fiecare colțișor este important când ai la dispoziție doar câțiva metri pătrați, însă, ai grijă ca, din dorința de a utiliza fiecare zonă disponibilă, să nu eșuezi în ceea ce privește decorul. O mansardă mică se va percepe și mai înghesuită dacă instalezi în încăpere prea multe piese de mobilier și decorațiuni. Încearcă să păstrezi decorul practic, funcțional și aerisit.
Folosește-te de ideile noastre și de corpuri de mobilier care să nu încarce excesiv spațiul, atunci când iei în calcul amenajarea mansardei. Cu puțină inspirație și multă creativitate, în mod sigur, vei obține un decor de poveste care să transforme mansarda în locul preferat al tuturor din casă.