Amenajarea biroului acasă: sfaturi și idei utile - Tamos

09/01/2021
Amenajarea biroului acasă sfaturi și idei utile

Trăim într-un timp în care freelancingul ia amploare și în care tot mai multe companii le oferă posibilitatea angajaților de a lucra, un anumit număr de zile pe an, de acasă. Ba chiar există și firme ai căror angajați lucrează exclusiv din intimitatea propriei locuințe. 

În acest context, amenajarea spațiului de lucru este esențială: este foarte important să avem un birou ergonomic, care să fie cât mai prietenos cu sănătatea noastră, și, totodată, un loc care să ne stimuleze, să ne motiveze și, astfel, să ne crească gradul de productivitate.

Dacă și tu ești freelancer, dacă firma unde ești angajat îți oferă posibilitatea de a lucra remote sau dacă, pur și simplu, ți-ai propus să începi un proiect și ai nevoie de un spațiu de lucru potrivit chiar la tine acasă, articolul de astăzi este pentru tine. În cele ce urmează îți prezentăm o serie de sfaturi și de trucuri care te vor ajuta să-ți pregătești corespunzător spațiul de lucru. Iată care sunt acestea!


Amenajarea biroului în funcție de spațiul de care dispui

Amenajarea biroului într-un spațiu mic

Dacă un spațiu mare permite mai multă flexibilitate și îți oferă mai multe opțiuni, după cum vom vedea în subcapitolul următor, un spațiu mai mic s-ar putea să te pună, inițial, în dificultate. Într-adevăr, amenajarea biroului într-un spațiu de dimensiuni reduse poate părea o adevărată provocare, însă, cu puțină inspirație, chiar și un astfel de spațiu poate fi valorificat. 

Pentru început, orientează-te către un birou cât mai simplu, nu foarte lat, dar care să aibă suficiente spații de depozitare. De exemplu, ai putea alege un ansamblu de birou. 

Un avantaj este faptul că ai posibilitatea de a depozita lucurile la partea de jos, dar și sus, fața de un birou clasic. În felul acesta ai la îndemâna toate lucurile care ți-ar trebui atunci când lucrezi de acasă.


Ansamblu birou MODUS 1


Și cromatica joacă un rol esențial atunci când vine vorba de spațiile mici. Evită, așadar, culorile închise și optează, în schimb, pentru alb sau pentru combinațiile de culori neutre. Acestea reușesc să creeze iluzia unui spațiu mai mare și, în plus, reprezintă o opțiune excelentă atunci când vine vorba de amenajarea cu stil a unui birou. 

În ceea ce privește scaunul, cea mai bună variantă este cel ergonomic, special conceput pentru a fi cât mai prietenos cu sănătatea spatelui tău. Ținând cont că e vorba, totuși, de un spațiu mic, ia în considerare și mărimea scaunului: unul prea voluminos s-ar putea să nu se dovedească a fi o alegere tocmai inspirată. De asemenea, îți recomandăm să optezi pentru un scaun deschis la culoare, care să fie în armonie cu masa de lucru.


Amenajarea biroului într-un spațiu mare

Dacă spațiul locuinței tale este atât de generos, încât îți permite să transformi o cameră întreagă în zonă de lucru, atunci ai oportunitatea de a o amenaja după bunul plac - firește, în funcție de dimensiunile încăperii respective și de nevoile tale. Poți opta, de exemplu, pentru un ansamblu de birou cu numeroase spații de depozitare, așa cum este cel din fotografia următoare:


Ansamblu birou MODUS 4

Amenajarea biroului în funcție de cameră

Birou în balcon

Deși poate ți se pare surprinzător, balconul este una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba de amenajarea biroului - pentru că acesta este, cu siguranță, spațiul din locuință care beneficiază din plin de lumină naturală. 

Nici măcar nu este absolut necesar să fie un balcon de dimensiuni generoase: chiar și într-un balcon mai micuț, dar aerisit, poți amplasa o masă pliabilă sau un birou minimalist, cu câteva etajere deasupra. Decorează balconul cu câteva plante și obții, astfel, un spațiu de lucru simplu, dar eficient și plăcut.


Birou în living

Probabil că livingul este camera la care cei mai mulți dintre noi se gândesc prima și prima dată când vine vorba de amenajarea biroului. Lucrurile sunt, într-adevăr, în favoarea livingului mai ales dacă este de dimensiuni generoase și ne permite să ne amenajăm o zonă de lucru după bunul plac. Cu toate acestea, chiar și un living mai mic, precum cele din unele apartamente, ne permite să ne creăm un colț destinat lucrului. 

Dacă te gândești că biroul trebuie să fie identic cu celelalte piese de mobilier din sufragerie, află că acest lucru este doar o opțiune. Poți să alegi un birou care să fie foarte asemănător cu restul mobilei din living, însă la fel de bine te poți orienta către unul diferit, delimitând astfel zona destinată relaxării și întâlnirilor cu cei dragi de zona destinată lucrului. De pildă, într-o sufragerie gri, decorată în stil minimalist, poți integra un birou într-o culoare îndrăzneață (precum turcoaz). 


Birou în dormitor

În cazul în care locuiești într-o garsonieră, este foarte posibil ca singurul loc unde poți amenaja biroul să fie chiar camera care îndeplinește atât rolul de dormitor, cât și de sufragerie. Cel mai probabil că într-o astfel de cameră ai canapea în loc de pat matrimonial, ceea ce te ajută să câștigi spațiu util. Astfel, poți amenaja într-un colț al încăperii zona de lucru - reprezentată de biroul propriu-zis și de scaun ergonomic. Pentru a economisi spațiu, montează etajere și rafturi suspendate deasupra mesei de lucru. Dispunerea spațiului pe verticală este foarte eficientă când vine vorba de spațiile de mici dimensiuni. 


Work Desk At Home

Iluminatul biroului 

Iluminatul joacă un rol-cheie în amenajarea spațiului de lucru. Dacă ai posibilitatea, amenajează-ți biroul într-un loc unde să beneficiezi din plin de lumină naturală.

În ceea ce privește lumina artificială, ține cont că este recomandată cea rece în amenajarea spațiilor de lucru. Temperatura este, și ea, un criteriu de care ar trebui să ții cont. Asigură-te, așadar, că temperatura de culoare a becului nu depășește 4000 de grade Kelvin. 

În concluzie, amenajarea eficientă a spațiului de lucru ar trebui să se facă în funcție de trei criterii esențiale: dimensiunea spațiului de care dispui, camera unde alegi să amenajezi biroul și iluminatul funcțional corespunzător. 

Pune în practică ideile prezentate în articolul de astăzi și vei reuși, cu siguranță, să-ți amenajezi o zonă de lucru care te va stimula să-ți duci la bun sfârșit task-urile.