Amenajarea bucatariei in 9 stiluri de design interior - Tamos

28/04/2021

Bucataria este deseori numita, pe buna dreptate, “inima casei”. Aceasta este incaperea in care intreaga familie serveste cina, unde se pregateste micul dejun, unde mamicile fac prajituri impreuna cu cei mici, unde te bucuri de momente minunate alaturi de cei dragi. Cei mai multi dintre noi petrec destul de mult timp in bucatarie, aceasta camera fiind un spatiu destinat desfasurarii unei liste lungi de activitati.

Daca te ocupi de amenajarea bucatariei, probabil vrei sa gasesti un stil de design de interior pe gustul tau. Din fericire, exista numeroase optiuni din care poti alege. Este bine sa-ti bazezi decizia pe factori precum stilul personal, spatiul disponibil, tipul de locuinta si vechimea cladirii.


Bucatarie amenajata in stil clasic

Classic Kitchen Design In White


Stilul clasic de design interior este definit de dulapuri albe sau crem, detalii arhitecturale simple si accente negre. Este un aspect elementar si curat, care ofera locatarilor un fundal basic, pe care acestia il pot personaliza cu elemente decorative precum corpuri de iluminat sau mobila de bucatarie, cu note eclectice sau traditionale, oriunde isi doresc sa-si scoata in evidenta preferintele si personalitatea.


Bucatarie amenajata in stil modern

Eleganta, incantatoare si sofisticata, incaperea in stil modern este amenajata astfel incat aglomerarea obiectelor sa fie evitata. Cand ne gandim la o bucatarie decorata modern, elementele care ne vin, probabil, prima data in minte sunt dulapurile incastrate, fara rama, electrocasnicele simple, liniile orizontale, lipsa ornamentelor si frumusetea naturala a materialelor. 

Suprafetele reflectante si materialele high-tech sunt centrul atentiei din bucataria moderna. Cateva detalii din stilul industrial, precum un perete de caramida, pot fi incluse in proiectul de amenajare.


Modern Kitchen Big Widows Design In White


Bucatarie amenajata in stil coastal

Un element cheie al bucatariei amenajate in stil coastal este reprezentat de culorile linistitoare precum nuantele reci de albastru, verdele marin, bejul deschis si rozul pudrat, care creeaza o atmosfera ce te duce cu gandul la o vacanta pe coasta oceanului. Tonurile de alb si crem sunt nuantele de baza predominante, acestea contribuind la realizarea unei scheme de culori luminoase si pline de viata, insa relaxanta in acelasi timp.

Scaunele sau fotoliile din ratan sunt un exemplu excelent de mobilier potrivit pentru camerele decorate in acest stil. De asemenea, materialele folosite cel mai frecvent sunt cele rezistente la umiditate. Ferestrele trebuie sa fie mari, pentru a lasa razele soarelui sa patrunda in bucatarie. Accesoriile si faianta vor fi cele cu motive nautice.


Bucatarie amenajata in stil eclectic

Stilul eclectic este definit de idei si obiecte culese dintr-o gama variata de surse si locuri. Aceasta optiune de design interior este potrivita in special pentru cei ce iubesc eclecticul si atunci cand vine vorba de vestimentatie sau arhitectura.

De ce sa alegi un aspect linear, daca tie-ti place sa combini elemente din diferite “povesti”? Poti, de exemplu, sa optezi pentru note de modern si rustic si sa adaugi la sfarsit diverse elemente decorative precum tablouri, tapet sau pete de culori vibrante.


Eclectic Kitchen Design

Bucatarie amenajata in stil industrial

Bucataria amenajata in acest stil se remanrca prin materiale brute precum metalul, betonul, otelul si lemnul. Peretii din caramida sunt mereu in tendinte, iar suprafetele expuse din otel se afla in topul preferintelor multor persoane ce adopta aceasta varianta. 

Mobila supradimensionata si cu un aspect putin uzat este tipica unei incaperi industriale. Vorbim de un stil care a pornit ca o solutie practica si accesibila, si a ajuns una dintre cele mai populare optiuni pentru mansarde si apartamente moderne. Stilul industrial iti permite sa combini texturi brute cu elemente chic, pentru a obtine un aspect sofisticat.


Bucatarie amenajata in stil cottage

Bucatariile cottage sunt inspirate de bucatariile mici din trecut si amenajate astfel incat sa se obtina o atmosfera cozy si un aspect primitor, nepretentios. Lambriurile, culorile linistite, feroneria vintage, podelele din lemn, accentele colorate si perdelele scurte iti vor infuza bucataria cu acest stil. Mai mult, este o optiune care iti permite sa-ti expui colectia de antichitati si sa achizitionezi electrocasnice simple, albe sau in culori retro.


Cottage Core Kitchen Style

Bucatarie amenajata in stil mediteranean

Manerele curbate, faianta pictata manual, dulapurile din lemn in nuante calde si grinzile decorative pe tavan, sunt doar cateva caracteristici ale bucatariilor in stil mediteranean. Culorile pline de viata precum albastrul si verdele sunt alegeri comune pentru pereti, impreuna cu diferite alte nuante folosite ca accente.

Podeaua poate fi din lemn, iar dulapurile sunt de obicei realizate din lemn de calitate, cum este lemnul de cires, care poate fi lasat in starea sa naturala sau pictat intr-o culoare care se potriveste cu restul incaperii.


Bucatarie amenajata in stil contemporan

Stilul contemporan de design interior este o reflexie a mixului dintre nou si vechi, precum si dintre casual si elegant. Bucataria amenajata astfel, va fi definita de electrocasnice moderne, de ultima generatie, de un coltar confortabil si de suficient spatiu deschis, incat membrii familiei si invitatii sa interactioneze cu persoanele care gatesc. Dulapurile incastrate, fara rama, feroneria simpla si liniile orizontale se potrivesc, de asemenea, acestui stil, impreuna cu finisajele si piesele de decor deosebite.

Bucataria amenajata in stil farmhouse

Bucataria amenajata in stil farmhouse este calda si primitoare, remarcandu-se prin functionalitate si un aspect care duce cu gandul la confort. Cateva caracteristici tipice sunt rafturile, chiuveta incapatoare si podeaua din lemn. O masa de bucatarie mare este un alt element potrivit acestui stil.

Culorile variaza de la nuantele primare de rosu, galben si albastru, la tonuri mai potolite de crem si mustar. Combinarea mai multor culori este frecvent intalnita in incaperile decorate in stil farmhouse. Corpurile de iluminat sunt de obicei simple sau vintage.


Cum alegi stilul de amenajare pentru bucatarie?

Exista doua criterii principale pe care este recomandat sa le iei in considerare atunci cand alegi stilul de design interior al bucatariei: preferintele personale pentru aspectul si atmosfera incaperii, precum si stilul restul camerelor din locuinta. Noua ta bucatarie iti va reflecta personalitatea, insa pentru ca amenajarea acestui spatiu necesita o investitie semnificativa de timp si bani, nu poti face aceasta alegere pe ultima suta de metri.

Asadar, porneste de la stilul interior din celelalte incaperi ale locuintei si gandeste-te care este optiunea care s-ar potrivi cel mai bine in bucatarie. Daca ai selectat cateva alternative, poti alege “varianta castigatoare” in functie de preferintele tale si ale celorlalti membri ai familiei.

Nu te grabi - analizeaza cu rabdare si atentie stilul pe care te gandesti sa-l alegi pentru bucatarie. Asigura-te ca optiunea pe care o selectezi este potrivita si modului in care planuiesti sa folosesti aceasta incapere: daca gatesti mult, daca iti inviti deseori rudele si prietenii la cina etc.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi care sunt caracteristicile principale ale celor mai populare stiluri de design interior pentru bucatarie, dar si ca ai gasit inspiratia pe care o cautai pentru proiectul tau. Mult succes!