Amenajarea bucatariei - 4 idei care să te inspire - Tamos

28/08/2019


Acum câteva decenii, bucătăria era ascunsă în spatele casei. Era doar locul în care se pregătea mâncarea și se spălau vasele murdare. Până în zilele noastre, însă, bucătăria a dezvoltat un rol multifuncțional. Astăzi, această încăpere este adesea „sufletul” casei, locul care aduce familia împreună la micul dejun sau după o zi lungă, un spațiu în care gașca de prieteni deapănă amintiri la un pahar de limonadă sau o bere rece. Bucătăriile s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor și prin prisma design-ului interior, planificarea amenajării și conceptul de organizare în bucătărie fiind foarte importante. Evoluția tehnologică și socială au contribuit la apariția bucătăriei moderne. Se pune un accent mult mai mare pe proiectarea casei în jurul acestei încăperi, astfel încât membrii familiei și persoanele apropiate să se poată reuni într-un spațiu primitor. Dacă ești în căutare de inspirație pentru amenajarea bucătăriei tale, vei găsi mai jos patru idei de design interior care să te ajute să obții o bucătărie pe gustul tău. 

Uită de alb - culorile tari încep să câștige teren!

Cu toate că dulapurile albe pot acomoda, în teorie, orice stil de bucătărie, trendurile de design au început să renunțe la această non-culoare. Pentru a „sparge” monotonia cromatică, optează pentru insule de mijloc în culori puternice sau din materiale cum ar fi lemnul, marmura sau aluminiul. În materie de mese și scaune bucătărie, nu vei da greș dacă alegi accente de culoare precum albastru ciel, galben pal sau verde crud. În plus, față de aceste nuanțe prietenoase, o altă paletă de culori începe să devină populară în design-ul bucătăriilor - tonurile luxoase. În acest sens, alege blaturi sau dulapuri în nuanțe de negru, albastru marin, verde smarald și chiar mov. Secretul alegerii culorilor întunecate în bucătăria ta este armonia - încearcă să nu încarci încăperea cu prea multe tonuri închise și mizează pe accentele deschise care să contrabalanseze întreaga atmosferă.

Simplitatea naturii, o alegere câștigătoare

Estetica simplității și materialele alternative folosite în design-ul de bucătărie sunt unele din trendurile cele mai populare ale anului 2019. Aspectul simplu se referă la liniile moderne curate, în niciun caz la o priveliște plictisitoare. Îndepărtarea dulapurilor de perete a devenit o adevărată tendință în ultimii ani, deoarece deschide spațiul vizual, ceea ce face bucătăria să pară mult mai mare și mai luminoasă. Aceasta permite utilizarea blatului de lucru într-un mod mult mai productiv. Rafturile deschise ar fi o alternativă excelentă, dacă spațiul de depozitare suplimentar este necesar. Pentru a amenaja o bucătărie modernă, ia în considerare materialele naturale, texturate. Dacă vrei să instalezi rafturi deschise, optează pentru plăci de lemn nefinisate. Pardoseala din piatră naturală sau este o modalitate excelentă de a aduce natura în bucătăria ta.  Alege materiale precum marmura sau granitul, pentru blatul de lucru sau insula de centru. Aceste texturi diferă de finisajele obișnuite, ultra lucioase, iar atingerea naturii va eleva aspectul bucătăriei tale, oferind în același timp o atmosferă primitoare.

Cuarțul rămâne rege

Pentru blaturi de bucătărie de înaltă calitate, cuarțul încă este alegerea preferată a specialiștilor. Materialul este extrem de dur, are o durată de viață de peste 25 ani, presupune o întreținere extrem de facilă și este antimicrobian. Granitul, principalul său concurent, necesită o întreținere mai dificilă și nu oferă aceeași varietate de culori și modele. Dacă alegi cuarțul, vei putea obține chiar și un finisaj cu aspect de piatră naturală, într-o sumedenie de nuanțe și stiluri.

Soluții de depozitare inteligente

Una dintre cele mai mari neplăceri ale clasicelor dulapuri de bucătărie este utilizarea ineficientă a spațiului disponibil. O întrebare ce apare tot mai des atunci când se caută idei de bucătării moderne: cum alegi un mobilier compact și funcțional? Răspunsul este aici - soluțiile de depozitare trebuie să țină cont de nevoile tale! Una dintre fundațiile unei bucătării funcționale este depozitarea inteligentă. Instalează un singur dulap pentru stocarea electrocasnicelor mici și un modul cu sertare de mărimi diferite, pentru tacâmuri și ustensile de gătit, pe care să le organizezi pe dimensiuni. Folosește lateralele acestor corpuri pentru a agăța tigăi sau tăvi de cuptor, iar pentru veselă, oale și alte vase pentru gătit, adu-ți aminte de rafturile deschise. Ai la dispoziție soluții de depozitare înguste, pe roți, pentru acele spații goale rămase între perete și diferite electrocasnice mari - aragaz, frigider, mașină de spălat etc. Aici vei putea stoca borcanele de mirodenii, sticlele de ulei sau oțet și orice alte „ajutoare” pe care le folosești la gătit. Include colțare tapițate în bucătărie, care oferă un spațiu suplimentar de depozitare sub șezut, sau instalează pe o laterală a frigiderului, cu ajutorul unei bande magnetice, cuțitele pe care le folosești cel mai des.

După ce ai găsit printre aceste idei de amenajare sfaturile pe care le poți aplica în bucătăria ta, ținând cont de nevoile tale și ale familiei pentru a obține un spațiu confortabil și cu un design aparte, nu mai rămâne decât să ai spor la treabă!