Dormitorul trebuie să fie spațiul care îți asigură confortul și relaxarea după fiecare zi în care te dedici proiectelor tale. De aceea, amenajarea dormitorului joacă un rol foarte important pentru că acesta este, de fapt, locul în care lași deoparte grijile și stresul și te bucuri de casa ta. Dacă și tu iubești relaxarea și confortul, iată cum îți poți amenaja un dormitor reconfortant, în care să îți facă plăcere să te întorci.
Pentru a te bucura de un dormitor pe placul tău ar trebui să ai în vedere câteva reguli specifice, menite, în principal, să îți traseze linii directoare spre un rezultat ideal. Le poți adapta în funcție de stilul tău, le poți reinterpreta, iar, în final, poți amenaja dormitoare moderne cu bun gust, dar, și în concordanță cu recomandările de amenajare venite din partea specialiștilor.
Lumina potrivită poate schimba în totalitate aspectul dormitorului tău, dar, în același timp, îți poate oferi și un plus de confort. Dormitorul nu este o cameră pe care să o folosești în mod uzual, ci, doar în perioadele de repaus, așa că, specialiștii recomandă folosirea elementelor de iluminat cu lumină caldă, adaptate în funcție de culoarea și stilul de amenajare. Poți opta pentru aplice de tavan sau de perete pentru iluminatul principal, iar, pentru zona adiacentă patului, poți alege veioze sau lampadare sau chiar lămpi de veghe cu senzori.
Ca elemente de amenajare, draperiile și perdelele scot în evidență dimensiunile camerei. Confortul vizual este important deopotrivă, iar o cameră care pare mai mare și mai înaltă va contribui la sporirea senzației de confort. La nivel de perdele, este recomandat să alegi nuanțe deschise la culoare, alb, bej sau bleu, care să reflecte în cameră lumina naturală. Poți să alegi între perdelele transparente și cele semiopace, însă, ai în vedere că perdelele care permit vizibilitatea vor avea nevoie, seara, să fie acoperite cu ajutorul draperiilor.
Draperiile trebuie să fie opace și din materiale și culori diferite față de perdele. Materialele pentru draperii sunt, în general, mai pline, cu o țesătură mai compactă. La nivel de culoare, ar trebui să alegi nuanțe pe care le regăsești în amenajarea camerei tale, contrastante față de perdele. În general, se recomandă variantele de perdele și draperii lungi, care trebuie să acopere caloriferele, pentru a contribui la senzația de confort.
Covoarele moderne au devenit aproape niște decorațiuni de dormitor, deoarece, mulți vor să expună, pe cât posibil, frumusețea pardoselilor. Dacă ai instalat și un sistem de încălzire în pardoseală sau alte elemente menite să ofere confort termic, cu atât mai mult nu se justifică folosirea covoarelor pentru acoperirea suprafețelor.
Totuși, covoarele recomandate trebuie să fie realizate din materiale cât mai naturale, precum lâna, în culori cât mai potrivite camerei și cu dimensiuni reduse. Formele covoarelor moderne nu mai sunt atât de bine definite ca odinioară, mai ales, dacă ai în vedere amenajarea unui dormitor cu tendințe scandinave.
Lenjeriile de pat conferă exact acea senzație de cameră primitoare, care te îmbie să te bucuri de confort. Din acest motiv, poți opta pentru lenjerii simpliste, monocrome sau poți alege lenjerii colorate, însă, nu ar trebui să pierzi din vedere nici materialele din care sunt realizate acestea. Sunt preferate, în prezent, materialele naturale, inovatoare, care îți permit să te odihnești și să te simți cât mai confortabil.
Cuverturile de pat ar trebui și ele să te îmbie la odihnă, iar materialele din care sunt realizate e recomandat să fie, în general, pufoase și moi, tocmai pentru a oferi plăcerea utilizării.
Unele dormitoare pot fi mai spațioase, în vreme ce altele îți pot oferi doar un spațiu limitat. Acest lucru, însă, nu trebuie să devină o problemă, pentru că elementele moderne de amenajare pot transforma dormitorul tău într-un spațiu cu adevărat perfect. Iată câteva idei care îți pot servi ca inspirație, indiferent de tipul camerei.
Dormitoarele mici nu lasă, în general, loc pentru prea multe decorațiuni sau artificii de amenajare. Este important, însă, să beneficiezi de un pat spațios și să alegi o culoare cât mai deschisă pentru acesta, pentru a conferi un aspect cât mai amplu. Un exemplu de pat pe care îl poți folosi pentru amenajarea unui dormitor mic este patul Arisa, care îți va permite să te bucuri de întreg confortul și de un design dormitor special, fără griji cu privire la spațiu.
Pentru că nici un dormitor nu poate rămâne neamenajat la nivelul pereților, poți folosi tablouri sau alte elemente de artă pentru a decora spațiul de deasupra patului. Ai grijă, totuși, să respecți proporțiile impuse de către considerentele spațiale.
Dormitoarele matrimoniale păstrează o eleganță și un rafinament aparte. Ele sunt delimitate de restul locuinței și trebuie să ofere confort la nivel de familie, ca o completare firească a acesteia.
Un pat mare, tapițat, în culori elegante, asociate discret amenajării camerei, vor oferi dormitorului tău exact confortul de care aveți nevoie. La nevoie, poți apela la un dormitor complet Georgia, care să îți ofere și soluțiile de amenajare a spațiului în concordanță cu restul elementelor camerei. Dulapul, noptierele și patul cu somieră rabatabilă sunt, de fapt, o soluție optimă de amenajare a unui dormitor matrimonial care să îți ofere plăcerea odihnei, dar, și pe cea a confortului vizual deopotrivă.
Dormitoarele pe colț eficientizează cel mai bine spațiul aferent unei camere, deoarece, în acest fel, poți beneficia de mai mult loc pentru a implementa și alte idei de decorare. Poți opta pentru un dormitor de colț Alessio, care este configurat cu pat matrimonial, cu dulap și cu noptiere, oferindu-ți posibilitatea de a fi montat în orice colț al camerei.
În cazul copiilor, amenajarea dormitorului are în vedere și caracteristica de funcționalitate, pe lângă aspect. Vei avea nevoie, poate, de o bibliotecă sau de un spațiu în care copilul să își poată depozita lucrurile personale (jucării, caiete, decorațiuni). Poți alege un dormitor copii Modus, gata configurat, care să răspundă acestor cerințe și care să se potrivească spațiului tău.
Poți încerca, de asemenea, să instalezi și un birou în dormitorul copilului, oferindu-i acestuia nu doar un cadru de odihnă, ci, și un spațiu de desfășurare a activităților și de recreere.
Fiecare stil de amenajare vine cu unele caracteristici speciale, iar, pentru a pune în evidență un anumit stil, este nevoie să știi câteva detalii despre acestea.
Dormitoarele în stil clasic sunt ușor de recunoscut datorită liniilor fine, foarte feminine și elegante. Elementele de iluminat au forme rotunjite, iar culorile discrete și materialele naturale atrag atenția spre rafinament. Un dormitor în stil clasic va ieși în evidență prin accentul pus pe elemente decorative de artă, dar, și prin prisma amenajării totale a spațiului. În amenajarea dormitorului în stil clasic, pereții sunt tapițați sau sunt decorați prin culori contrastante (cu vopsea sau tapet).
Pardoselile sunt acoperite în cea mai mare parte, dar, nu în totalitate, pentru un plus de confort, iar dulapurile sunt dotate cu oglinzi, pentru a obține un efect extravagant al camerei.
Modernismul atrage atenția prin amenajări îndrăznețe, care se reflectă foarte mult la nivel de culori. Un dormitor în stil modern se distinge prin culoare, prin încrederea folosirii unor nuanțe tari, care atrag atenția spre anumite zone ale camerei.
Corpurile de iluminat au un design futurist, sunt speciale și unice, gândite să complimenteze delicat spațiul dormitorului tău.
Stilul scandinav, cunoscut, de altfel, și sub numele de stil norvegian, aduce în lumina reflectoarelor ideea de ordine și de organizare. Un dormitor în stil scandinav este organizat în cele mai mici detalii și folosește extrem de puține elemente de decor. Dormitoarele în stil scandinav marșează mult pe combinații de alb-negru-bej, scoțând, astfel, în evidență ordinea și absența totală sau parțială a oricărei pete de culoare.
Dacă vrei ca dormitorul tău să te facă să te gândești la o amenajare rustică, lemnul în nuanțe natur nu ar trebui să lipsească din peisaj. De asemenea, ar trebui să fie prezente covoarele din materiale naturale și elementele speciale care emană căldură, sentiment atât de specific stilului rustic.
Pentru a te bucura de un dormitor special și de o amenajare deosebită, este nevoie să alegi și patul potrivit, care să te ajute să te odihnești. Patul potrivit îți oferă odihnă, păstrându-ți o poziție corporală bună, în vreme ce, în același timp, schimbă total aspectul camerei, înfrumusețându-l și complimentându-l.
Paturile din fier forjat sunt speciale datorită aspectului lor, deși, în ultima perioadă, utilizatorii s-au axat mai mult pe decorarea dormitoarelor folosind paturi din lemn.
Paturile tapițate sunt o soluție deosebit de frumoasă de amenajare a unui dormitor. Materialul moale de acoperire, atât de călduros și deosebit, transformă aceste paturi tapițate în adevărate lăcașuri de relaxare în care merită pe deplin să te odihnești după stresul cotidian.
Noptierele sunt elemente utile în decorarea și amenajarea unui dormitor pentru că ele reprezintă tocmai zonele în care poți stoca diverse articole pentru nevoile tale. Prosoapele, lenjeriile, cărțile sau produsele de îngrijire, toate acestea nu trebuie lăsate la vedere, mai ales, dacă optezi pentru stilul modern sau scandinav. Alege noptierele în funcție de decorul camerei și, mai ales, în concordanță cu tipul mobilierului folosit.
Comodele reprezintă și ele spații utile pentru dormitorul tău. Poți alege fie comode pentru televizor sau alte sisteme, fie comode cu sertare, în care să depozitezi articole vestimentare.
Dulapul trebuie ales în funcție de dimensiunile camerei și în concordanță cu stilul acesteia. O tendință specială în amenajarea dormitoarelor recomandă folosirea dulapurilor cu oglindă acolo unde, din considerente de spațiu, nu pot fi dispuse oglinzi separate.
Principiile Feng Shui aduc în discuție utilizarea elementelor naturale de decor pentru a crea zone confortabile și relaxante. În plus, Feng Shui este asociat, adesea, cu întoarcerea la natură și la lucrurile care primează, lucruri care ne fac să ne încărcăm cu energie. De aceea, amenajarea dormitorului în stil feng Shui nu a fost niciodată mai ușoară.
Poți alege pentru amenajarea dormitorului elemente de decor din lemn, cum ar fi mici măsuțe sau etajere, sau poți chiar să instalezi un ghiveci plin cu plante care să îți ofere o stare de bine, la nivel vizual și senzorial.
Amenajarea dormitorului are în vedere un cumul de factori care concură spre a-ți oferi o stare de bine. Fiecare articol pe care îl folosești pentru a amenaja această cameră joacă un rol foarte important pentru confortul tău. Din acest motiv, ar trebui să iei în calcul aceste idei de amenajare despre care am discutat anterior și să achiziționezi dormitorul potrivit pentru tine sau elemente de mobilier care te reprezintă cel mai bine.