Amenajarea unui apartament duplex poate fi o provocare, dar oferă și multe oportunități de exersare a spiritului estetic. Dacă vrei să afli ce este un duplex, care sunt regulile de urmat în ceea ce privește amenajarea interioară a acestuia și cum alegi mobila potrivită, rămâi cu noi și descoperă în cele ce urmează:
Ce este un duplex?
Un apartament duplex reprezintă o soluție arhitecturală prin care sunt îmbinate două camere sau spații cu funcționalitate diferită într-o singură încăpere. Deși zonele sunt delimitate, ele formează un tot unitar, spațiul fiind mai mare și mai aerisit.
Totuși, există apartamente duplex de dimensiuni reduse, scopul fiind tocmai acela de a profita de spațiul suplimentar pe verticală, în detrimentul unei mai mari amprente la sol.
În general, livingul este despărțit de dormitoare printr-o scară interioară, cele din urmă aflându-se la etaj. De asemenea, apartamentele duplex pot fi amenajate în cadrul mansardelor, ceea ce le face potrivite pentru un decor rustic sau scandinav.
Dacă duplexul tău este amenajat pe orizontală, asigură-te că dormitoarele beneficiază de intimitate și confort. Livingul open space poate fi delimitat de bucătărie prin montarea unor plăci de gresie cu model diferit sau prin utilizarea covoarelor.
Un minibar poate acționa ca un perete despărțitor. La fel poți proceda în cazul zonei de luat masa, care poate ieși în evidență printr-un perete de accent și un covor care să cuprindă întregul set de masă și scaune. O altă modalitate pentru a delimita spațiile ar putea fi iluminarea diferită sau o zonă înălțată prin intermediul a două-trei trepte care să facă o trecere lină.
Unele lofturi spațioase sunt concepute având scări interioare, care să facă diferența între zona de zi și zonele private - dormitoarele. Indiferent de poziționarea acestora pe un anumit nivel, ele pot fi amenajate în mod obișnuit, sub forma unor încăperi private, cu ușă, sau chiar într-un concept de open space, singura delimitare fiind cu zonele de zi de la nivelul inferior.
Având în vedere că ocupă mult spațiu și este imposibil de ascuns, fă din scara interioară un adevărat punct focal, care să scoată întregul apartament din anonimat. Decorul interior poate fi avantajat de un astfel de element arhitectural, ce poate fi utilizat și ca spațiu de depozitare.
Peretele adiacent pe lângă care treci când vrei să ajungi la camerele de la etaj poate fi scos în evidență prin înfrumusețarea lui cu fotografii, opere de artă sau oglinzi. Scara poate fi decorată în stil Art Nouveau sau orice alt stil de design care se potrivește cu restul interiorului. Adaugă benzi LED sau aplice interesante de-a lungul pereților sau a treptelor.
Pentru păstrarea unui spațiu organizat și a unui apartament aerisit, grupează piesele de mobilier în funcție de scopul pentru care le folosești. Zona de dining cuprinde masă și scaune, livingul poate fi reprezentat de o canapea, o comodă și o măsuță de cafea.
Bucătăria open space poate fi compusă din câteva piese modulare, o insulă și electrocasnicele de care ai nevoie. Într-un colț, poți amenaja o bibliotecă și un fotoliu, un lampadar și câteva plante.
Amenajarea unui apartament duplex trebuie să țină cont de pereții de dimensiuni mai mari decât în mod obișnuit. Spre deosebire de amenajarea unui apartament simplu la bloc, unul duplex poate beneficia de ferestre generoase prin care poate pătrunde multă lumină naturală.
Perdelele ar trebui să fie pe măsură, însă dacă ești adeptul stilurilor de design minimalist, atunci te poți bucura de toată lumina, fără să acoperi ferestrele. Dacă rămân totuși pereți înalți și goi, aceștia reprezintă cadrul ideal pentru un decor original și interesant. Spre exemplu, poți expune un tablou de dimensiuni mari sau un fototapet care să atragă toate privirile.
Un tavan înalt este exact ceea ce ai nevoie în cazul unor plante capabile să crească mult în înălțime. Amenajarea unui duplex îți dă ocazia de a integra în decor tot felul de plante exotice, care să purifice aerul și să inducă o atmosferă aparte.
Nu trebuie să te limitezi la suculente și alte plante de dimensiuni reduse. Ficușii, palmierii, Monstera, măslinii, portocalii, smochinii, arborii Yucca, filodendronii, arborii de cauciuc sunt opțiuni spectaculoase pentru interior.
De asemenea, poți decora scara interioară sau zonele superioare cu plante curgătoare care să fie vizibile din zona de zi, creând o amenajare unitară și surprinzătoare.
Stilul scandinav: dormitor alb, living cu o canapea extensibilă simplă și măsuță de cafea din lemn, dining cu masă din lemn și scaune din metal.
Stilul industrial: amenajare masculină în culori reci și închise, elemente arhitecturale la vedere, living cu mobilă simplă și metalică, baie cu duș walk-in, corpuri de iluminat suspendate, obiecte de decor cu mecanisme și instalații.
Stilul clasic: living cu șemineu, canapea și fotolii dispuse simetric, dormitor cu pat tapițat, noptiere și lămpi, zonă de lectură cu plante și bibliotecă, baie cu cadă vintage cu piciorușe.
Stilul rustic: dormitor cu pat și decorațiuni din lemn, living cu grinzi expuse, șemineu și covor tradițional, elemente naturale și blană artificială, baie simplă cu duș sau cadă.
Un design unitar avantajează apartamentele duplex deoarece conferă personalitate și senzația de ordine. Trecerea dintr-o zonă în alta este lină, previzibilă, iar confortul este asigurat.
Nu face compromisuri în ceea ce privește maximizarea spațiului. Profită de arhitectura originală a unui duplex și achiziționează piese de mobilier pe măsura apartamentului. Unele zone ar putea fi mai înghesuite, în timp ce altele oferă mult spațiu liber. Integrează-le armonios în design, optând pentru mobila care se potrivește perfect.
O amenajare în stil minimalist cu elemente industriale. Patul din imagine poate fi comandat de aici.
Amenajarea dormitorului în stil clasic modern. Mobilierul din imagine poate fi comandat de aici.
Amenajarea unui birou minimalist modern, cu accente feminine. Mobilierul poate fi comandat de aici.
Zonă de dining minimalistă cu accente industriale. Setul poate fi comandat de aici.
Living minimalist modern cu accente industriale. Canapeaua poate fi comandată de aici.
Living minimalist contemporan, cu accente scandinave. Setul poate fi comandat de aici.
Bucătărie contemporană cu aspect rustic. Mobilierul poate fi comandat de aici.
Amenajarea unui apartament duplex trebuie să țină cont de caracteristicile arhitecturale și compartimentarea specifică unei astfel de locuințe. Abordând un stil de design interior unitar și achiziționând piese de mobilier de calitate vei putea amenaja duplexul așa cum îți dorești, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.