Amenajarea unui living cu semineu: Ghid complet - Tamos

22/10/2021

Dacă ești în curs de renovare a locuinței și ești în căutare de idei sau pur și simplu vrei să ai un aer unic și sofisticat în casă, amenajarea unui living cu șemineu poate fi răspunsul pe care îl cauți. Acesta poate transforma cu succes orice cameră într-un spațiu intim și primitor, iar un decor care în mod normal poate părea banal va deveni inedit cu ajutorul unui șemineu.

Această piesă poate fi încorporată cu succes atât în stilul clasic, tradițional, dar se poate încadra fără probleme și într-un spațiu modern, cu aspect contemporan. Află tot ce ar trebui să știi despre amenajarea unui living cu șemineu: ce tipuri de șeminee există, ce scop pot avea, și ce idei de amenajare se potrivesc într-un astfel de decor.

Scopul șemineului în amenajarea livingului

De-a lungul timpului, șemineul a îndeplinit în principiu un scop practic, și anume acela de a încălzi o cameră. Însă, odată cu apariția a numeroase stiluri de amenajări interioare, acestea au devenit piese centrale ale încăperilor și au căpătat și un scop decorativ.

Înainte de a te decide asupra felului în care va arăta șemineul și cum îl vei încorpora în living, trebuie să stabilești exact care va fi scopul acestuia. Dacă dorești un șemineu pur decorativ, lucrurile vor fi ceva mai simple. Acest lucru înseamnă că îl vei putea instala oriunde și va trebui doar să te asiguri că acesta se potrivește cu piesele de mobilier și că întreaga cameră este aranjată corespunzător.

Însă, dacă șemineul va fi funcțional, sunt mai multe lucruri de care va trebui să ții cont în afară de design. În primul rând, va trebui să alegi tipul de șemineu potrivit pentru locuința ta, precum și dimensiunea, raportată la mărimea livingului. Apoi, va trebui să fii atent și la locul unde îl vei amplasa, în special dacă vei avea nevoie de un sistem de ventilație sau de evacuare.

Tipuri de șeminee

În funcție de modul de funcționare, există mai multe tipuri de șeminee. Ia în considerare caracteristicile fiecăruia și alege un model care să fie potrivit pentru locuința ta.

Șemineu electric

Una dintre cele mai practice soluții este reprezentată de șemineul electric, deoarece acesta are un preț mai accesibil și poate fi instalat fără probleme oriunde, chiar și într-un apartament. Principalul avantaj al acestuia este faptul că nu are nevoie de un sistem de ventilație, lucru care îți ușurează grozav munca de instalare și întreținere.

Acesta funcționează pe bază de curent electric, iar majoritatea modelelor generează căldură prin tehnologia infraroșu. Așadar, nu reprezintă tocmai un șemineu în sensul clasic, deoarece focul nu este prezent. Însă, acesta dispune de un ecran care proiectează o animație cu lemne în flăcări care va asigura acel sentiment intim asociat cu ideea clasică de șemineu.

Șemineu cu gaz

Acest model utilizează gazul drept combustibil și funcționează prin conectarea la rețeaua de gaze a locuinței. Așadar, avem din start câteva restricții și dificultăți când vine vorba de instalare și poziționarea șemineului în încăpere. De asemenea, va fi nevoie și de un sistem de ventilație. Acesta poate fi asigurat prin tradiționalul horn, dar evacuarea prin țevi, la fel ca în cazul altor sisteme de încălzire, poate funcționa la fel de bine.

Șemineu cu combustibil lichid

O soluție foarte similară șemineului clasic, dar ceva mai accesibilă decât acesta, este reprezentată de modelul cu combustibil lichid, bioetanolul fiind în general cel mai utilizat. Acesta nu produce fum, dar produce flăcări, asigurând acel efect mult-dorit atunci când instalarea unui șemineu cu lemne este prea dificilă sau imposibilă.

Șemineul cu combustibil lichid va avea nevoie, de asemenea, de căi de ventilație, însă acest lucru nu creează mari dificultăți la instalare, comparativ cu alte modele pe bază de combustibil. Acest model este grozav dacă dorești o amenajare cu scop decorativ, însă din punct de vedere funcțional nu este la fel de eficient, deoarece nu produce foarte multă căldură.

Șemineu cu lemne

În cele din urmă, avem și șemineul clasic, care folosește lemnele pe bază de combustibil și produce flăcări impresionante. Desigur, acesta va produce fum, așa că o astfel de piesă nu poate fi instalată fără o modalitate de evacuare eficientă. În general, se recomandă construcția unui horn pentru un astfel de șemineu.

Deși efectul decorativ pe care îl asigură este cu adevărat impresionant și poate genera o cantitate mare de căldură, acest model nu este neapărat foarte practic. Instalarea sa și construcția sistemelor adiacente este dificilă și costisitoare. În plus, vei avea nevoie să achiziționezi periodic și lemne, care vor trebui depozitate în mod corespunzător.

Amenajarea unui living cu șemineu în funcție de stilul de design interior

În general, ideea de șemineu este asociată cu un stil clasic și somptuos, însă această piesă de decor este mult mai versatilă de atât. Un șemineu poate fi inclus cu succes și într-o încăpere cu design minimalist. Iată cum ar trebui să arate o astfel de amenajare în stilul modern și în cel clasic.

Amenajarea unui living modern cu șemineu

Șemineele pot fi realizate din diferite materiale cu design cât mai inovativ și, astfel, se pot încadra cu succes într-un spațiu contemporan sau cu accente minimaliste. Optează pentru un model cu linii drepte, cât mai clare, pe care să îl încorporezi cu succes în restul decorului și, astfel, să obții un echilibru al întregii încăperi.

Șemineul poate fi realizat din plăci metalice sau ceramice și poate reprezenta fie centrul de interes al camerei, fie un element aflat în fundal, în cazul în care ai piese de mobilier mai extravagante. De exemplu, anumite șeminee electrice au un design minimalist și culori neutre, nu ocupă mult spațiu și nu vor încărca încăperea.

Pentru camerele de dimensiuni mai mici, poți opta pentru încastrarea șemineului în perete. Dacă spațiul bucătăriei și cel al livingului este delimitat de un zid, acesta poate adăposti fără probleme șemineul. 

O altă idee inedită este includerea sticlei într-un astfel de decor. De exemplu, șemineele amplasate pe colț pot avea două laturi din sticlă, care vor oferi o imagine superbă asupra flăcărilor. Pentru șemineele cu sistem de evacuare sau care pur și simplu sunt poziționate către exterior, poți folosi un perete integral din sticlă. Astfel, vei obține un efect cu adevărat impresionant, mai ales dacă priveliștea este către o grădină amenajată tot în stil contemporan.

Amenajarea unui living clasic cu șemineu

În cadrul unei camere de zi amenajată după un design clasic, șemineul va reprezenta probabil piesa centrală. Pentru placarea acestuia, poți folosi materiale precum piatra decorativă sau cărămida aparentă, care îi vor asigura acel look vintage pe care cu siguranță îl cauți.

Însă, poți apela și la materiale care să imite cu succes acest aspect tradițional. Stilul clasic este caracterizat de multe linii curbe și armonioase, care creează iluzia de plutire. Poți să optezi pentru un șemineu electric realizat dintr-un material care imită lemnul, cu design asemănător cu al unei comode sau al unei piese de mobilier clasice, unde sunt prezente binecunoscutele linii curbe și decorațiunile specifice.

O altă idee inedită care se va încadra perfect în acest stil este și alegerea unui șemineu care imită aspectul unei sobe tradiționale. Acesta poate fi realizat din metal și, pentru un punct în plus la capitolul decor, poate avea o fereastră cu linii circulare, bogat ornamentate.

Shutterstock 1780215764


Idei de amenajare a unui living cu șemineu

Includerea unui șemineu în livingul tău nu este deloc o alegere restrictivă, ci din contră. Acesta îți va oferi o mulțime de posibilități de amenajare, vei avea nevoie doar de puțină inspirație și creativitate. Iată câteva idei pe care ai putea să le pui în aplicare în locuința ta.

Așezarea șemineului sub televizor

Această idee de amenajare este, probabil, printre cele mai utilizate, deoarece amplasează fără probleme șemineul în centrul de interes al încăperii. Păstrează o distanță adecvată între acesta și televizor, pentru a evita eventualele pagube ce pot fi produse de căldură.

Poți opta pentru un șemineu sub forma unui corp de mobilier sau a altui corp de sine stătător, dacă spațiul îți permite și dacă acesta se asortează cu stilul întregii camere din punct de vedere al culorii și al finisajelor. Însă, o soluție des utilizată în cazul acestei idei de amenajare este reprezentată de încastrarea șemineului în perete.

Încadrarea șemineului în bibliotecă

O altă metodă foarte practică de a scoate în evidență spațiul șemineului, de această dată într-o variantă mai clasică, este încadrarea sa în corpul bibliotecii. Desigur, imaginea focului înconjurat de cărți se potrivește mai bine cu un living amenajat în stil clasic, însă acest lucru nu ar trebui să te oprească dacă vrei o încăpere mai modernă.

Poți alege fără probleme un model de bibliotecă minimalist, precum și alte corpuri de mobilier pentru living care să servească drept spații de depozitare. Un șemineu se poate încadra perfect într-un astfel de spațiu și poate înlocui cu succes un dulap sau alte piese masive, care nu aduc niciun plus stilistic încăperii.

Amenajarea unui living cu șemineu pe colț

Această metodă este foarte practică în cazul șemineelor cu sistem de evacuare și ventilație, însă este o idee grozavă și dacă dorești un design modern și unic. Pentru astfel de amenajări, poți alege un șemineu cu mai multe laturi realizate din sticlă, prin care vei putea privi flăcările din mai multe părți ale camerei.

Poți obține același efect de șemineu pe colț chiar și dacă nu îl vei amplasa exact pe colțul camerei. De exemplu, hornul poate fi construit în relief față de perete, iar zona șemineului poate fi descoperită pe o parte, astfel încât să poți privi focul atât din față, cât și din lateral.Shutterstock 321275339

Amenajarea unui șemineu într-un living open space

Dacă ai un living cu bucătărie sau cu zonă de servit masa, poți profita de acest lucru pentru a crea o amenajare inedită în care să încorporezi și șemineul. Pentru a delimita clar cele două spații, poți construi un mic perete despărțitor între acestea, care nu trebuie neapărat să ocupe întreaga suprafață.

Pe acest perete, poți amplasa fie un șemineu central, fie unul așezat pe colț. În cazul unei astfel de amenajări, acesta nu va mai reprezenta piesa centrală a livingului, ci va trece puțin în fundal. Însă, și fundalul unei încăperi este important, în special dacă vrei să scoți în evidență ale zone ale camerei, de exemplu zona de relaxare cu canapea și fotolii. Descoperă și cum să alegi canapeaua perfectă pentru livingul tău.

Shutterstock 1704631984

Amenajarea șemineului pe peretele exterior

Un astfel de amplasament este extraordinar de util în cazul șemineelor cu ventilație și se potrivește aproape cu orice fel de stil de amenajare. Ți-am prezentat mai sus ideea construirii unui perete integral din sticlă pe care să așezi șemineul, însă acest lucru nu este obligatoriu. De asemenea, dacă ai un șemineu cu lemne, poți amenaja un mic spațiu de depozitare pentru acestea pe același perete. Astfel, vei obține un aer rustic și te vei simți exact ca într-o cabană călduroasă de la munte.

Amenajarea unui living cu șemineu va transforma orice locuință într-un loc magic și sofisticat, indiferent de stilul pe care îl alegi. Deși este o piesă clasică, acesta oferă o mare libertate când vine vorba de aranjarea camerei. Poți merge către varianta tradițională cu lemne sau poți alege opțiuni mai moderne, care permit o instalare mai ușoară și pot fi introduse cu ușurință într-un cadru contemporan. Fii creativ și aranjează livingul visurilor tale!