Clasicismul a apărut în Franța secolului al XVII-lea și s-a răspândit foarte repede în Europa, devenind stilul de design interior dominant pentru mai bine de două secole. Artiștii acelor timpuri și-au tras inspirația din Grecia și Roma antică, rigoare, simplitatea și claritatea specifice acestui stil fiind în opoziție cu stilul baroc, mult mai încărcat și mai ornamentat.
Printre stilurile de design interior clasic se numără cel victorian, cel neoclasic, Sheraton, Ludovic al XVI-lea, Hepplewhite și nu numai. Descoperă cum să realizezi amenajări interioare în stil clasic, care sunt regulile esențiale pe care trebuie să le respecți și câteva idei care te vor ajuta să adopți acest stil și în locuința ta!
Stilul clasic în designul interior poate fi recunoscut cu ușurință. În primul rând, pereții au o textură deosebită mulțumită stucaturilor, tapetului cu modele florale, lambriurilor de lemn sau panourilor decorative. Tavanul, de asemenea, este ornamentat cu ajutorul unor cornișe spectaculoase sau cu profile decorative care îl scot din anonimat.
Paleta de culori, în general, este alcătuită din nuanțe deschise și pastelate, iar nișele camerelor spațioase sunt decorate cu statui impresionante, similare celor din Antichitate. Printre ornamentele clasice poți găsi frunze de laur, meandre grecești, arcade, coloane, oglinzi cu rame dantelate, pilaștri și rozete. Toate acestea, însă, sunt guvernate de ordine și de simetrie.
Tocmai din aceste motive, nu este de mirare că amenajările interioare ale caselor în stil clasic se realizează cu precădere în clădirile declarate monumente istorice sau care au o anumită importanță istorică.
Finisajele clasice nu sunt neapărat cele mai accesibile financiar. Toate materialele folosite sunt fie naturale, fie unice, așadar costisitoare. Coloanele și pilaștrii sunt în mod normal realizate din marmură, stucaturile sunt create manual, iar pereții sunt deseori acoperiți cu panouri din lemn natural. Pentru podele se folosește parchetul, iar în anumite zone, așa cum sunt baia și bucătăria, pot fi folosite marmura sau piatra naturală. De asemenea, tavanul este în general alb și nu îi lipsesc frizele decorative.
Evită culorile intense și optează pentru contraste clasice. Toate nuanțele trebuie să fie calme, neutre, conturând o atmosferă liniștitoare. Olivul, bejul, cremul, verdele deschis și auriul sunt deseori folosite pentru finisaje, obiecte de mobilier și materiale textile. Mai poți adăuga și culori brune, naturale (spre exemplu culoarea lemnului), dar în același timp e bine să ții minte că încăperea nu ar trebui să fie prea întunecată. Pentru tapițerii și textile poți folosi culori precum albastrul, teal-ul sau turcoazul, dar și cremul.
Pentru a ilumina o încăpere în stil clasic poți adăuga candelabre din cristal sau lustre de sticlă. Mare atenție, însă! Pentru a respecta principiul simetriei, candelabrul trebuie plasat în centrul tavanului, astfel încât lumina să fie distribuită în mod egal, creând o atmosferă ca de poveste. Pe lângă aceste corpuri de iluminat, mai poți opta și pentru sfeșnice de bronz care să încălzească atmosfera prin lumina lor caldă și blândă.
Brocartul, satinul și mătasea sunt principalele materiale textile folosite în decorarea camerelor în stil clasic. Pentru ferestre îți recomandăm să alegi un material gros și ferm, care să-și mențină forma și să inspire eleganță, așa cum sunt mătasea grea și velurul. Acestea pot avea și decorațiuni din dantelă, ba chiar și cordoane cu franjuri și ciucuri. Podelele sunt, în general, acoperite cu ajutorul unor covoare din lână sau bumbac, realizate manual.
Obiectele de mobilier în stil clasic sunt în general realizate din lemn lăcuit, fiind tapițate cu materiale scumpe sau cu piele naturală. Mobila clasică pentru living poate fi alcăuită din piese în stil Ludovic al XVI-lea (scaune cu spătar oval și picioare drepte, inspirate din estetica pilaștrilor), în stil Hepplewhite (cu inserții de lemn diferit, astfel încât culorile acestora să contrasteze), în stil Sheraton (cu detalii interesante din forme împletite) sau în stil American Empire (în această categorie intră și binecunoscutele picioare de scaune sau de mese în formă de labă de leu).
În ce privește patul dormitorului, acesta poate fi unul cu baldachin sau poate avea o somieră vălurită și tapițată, iar noptierele în stil clasic pot avea picioarele ușor curbilinii, profilul lor conturându-se de-a lungul întregului corp.
Patul matrimonial tapițat Montello este perfect pentru a fi integrat într-un dormitor cu nuanțe palide de crem, cappuccino, bej și alb prăfuit. Aceste culori se pot regăsi pe pereții frumos decorați cu stucaturi surprinzătoare, în draperiile bogate și voluminoase, în covorul ales, cât și în lenjeria de pat. Dacă ai posibilitatea, amplasează patul pe un perete, în centrul camerei, astfel încât lumina caldă a candelabrului să se reverse blând asupra acestuia.
Canapeaua Magis este ideală pentru un living în stil clasic. Nu doar atât, dar aceasta face parte dintr-un set cu două fotolii care pot completa armonios suprageria ta. Optează pentru o măsuță de cafea din lemn de mahon în stil Hepplewhite și pentru un lampadar cu picior metalic cu multe detalii interesante.
Dulapul Linea este ideal pentru a completa dormitorul tău în stil clasic, mai ales dacă ai optat pentru o paletă de culori deschisă și delicată. Alegerea hainelor se va transforma într-un ritual pe care-l vei desfășura într-un decor clasic, în care oglinda mare cu ramă dantelată din bronz din alt material pe care-l vei alege va juca un rol important.
În cazul în care cauți idei pentru un design interior clasic, atunci ești în locul potrivit. Află cum să decorezi fiecare cameră a locuinței tale astfel încât șarmul stilului clasic și luxul care-ți ia ochii să fie la ele acasă!
Stilul clasic în designul interior este, de regulă, mai ușor de implementat în living decât în alte încăperi. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că livingul este mai spațios și mai ușor de iluminat natural. Un candelabru elegant cu elemente platinate cu foiță de aur poate scălda sufrageria în lumină, iar lampadarele pot adăuga lumini de accent în această încăpere.
Optează pentru o canapea în stil Ludovic al XVI-lea și fotolii în același stil care să dea livingului tău un aer nobil și rafinat. De asemenea, alege o bibliotecă clasică din lemn în care poți expune nu doar cărți, ci și obiecte decorative de epocă pe care le poți achiziționa chiar de la anticariat.
În cazul în care ai un șemineu de marmură, poți plasa deasupra lui sfeșnice de bronz. Nu uita nici de vazele masive de podea pentru a evidenția clasicismul ornamentațiilor din living și alege un orologiu din lemn care să troneze lângă biblioteca în stil clasic.
Cel mai important element din dormitor este patul. Optează pentru un pat tapițat cu somieră pentru a da tonul celorlalte piese de mobilier, deoarece acesta este elementul central de la care poți începe amenajarea dormitorului. Află cum să alegi cel mai bun pat tapițat, iar apoi treci mai departe la piese precum noptierele, dressingul și fotoliile, dacă este cazul. Alege niște fotolii în stil American Empire ori poate chiar un recamier neoclasic francez.
Optează pentru corpuri de iluminat discrete, care emit lumină caldă, așa cum sunt lămpile cu abajur din material textil și pentru aplice de perete aurite în formă de lumânări. Încearcă să păstrezi aceeași nuanță în cazul tapetului și ale materialelor textile cum sunt draperiile și lenjeriile de pat.
Bucătăriile clasice sunt întotdeauna practice, funcționale și de bun gust. Cabinetele de bucătărie realizate în totalitate din lemn masiv uimesc cu formele lor simetrice și cu incrustațiile lor alambicate. Culorile cabinetelor pot fi foarte variate, de la un bej pal până la cafeniu întunecat. Nu doar atât, dar sertarele pot fi decorate cu mânere de bronz stilizate și placate cu aur.
Pentru bucătăriile cu un design clasic este foarte important să „deghizezi” aplicațiile moderne cum sunt frigiderul, aragazul și cuptorul. O masă masivă din lemn poate servi întregii familii atunci când se adună să ia un prânz sau o cină delicioasă. Nu uita nici de scaune, care pot fi în stil Sheraton, cu ornamentații surprinzătoare din lemn.
Pentru o baie în stil clasic, optează pentru finisaje în culori precum albul sau bejul. În cazul în care îți dorești cu adevărat să creezi o amenajare impresionantă prin solemnitatea ei, punând accent pe grandoarea interiorului, poți folosi marmură pentru podele. De asemenea, optează pentru o oglindă masivă cu ramă de bronz sau aurită, pentru aplice în formă de suport de lumânare și pentru un candelabru bogat.
Atunci când realizezi o amenajare interioară în stil clasic, încearcă să mizezi pe contraste subtile, pe mobilier de secol XVII-XIX, pe materiale de bună calitate și conturează o atmosferă delicată și impresionantă în același timp. Nu uita nici de candelabrele care să fie ca o ploaie de lumină în interioarele locuinței tale, de tapițeriile din materiale naturale, de brocartul, satinul, mătasea și velurul care să abunde în casa ta. Mult succes!