Bucataria de vara: 5+ idei si sfaturi de amenajare

20/05/2022
Bucataria de vara: 5+ idei si sfaturi de amenajare

Bucatariile de vara au castigat popularitate in secolul al 18-lea si puteau fi gasite in multe dintre gospodariile capabile sa si le permita la acea vreme. Din punct de vedere istoric, o bucatarie de vara era o incapere mica, adesea facuta din caramida sau lemn, care era situata langa casa principala. Au fost multe motive pentru care aceste structuri au devenit populare, dar unul cheie a avut de-a face cu faptul ca nu exista aer conditionat sau instalatii sanitare interioare la acea vreme.

A fost, de asemenea, o modalitate de a preveni incendiile in casa, care anterior erau destul de comune datorita gatitului si incalzirii la flacara deschisa. In loc sa aiba un semineu masiv, care reprezenta un pericol de incendiu in casa principala, mutarea lui intr-o cladire diferita a oferit o masura suplimentara de siguranta.


Tipuri de bucatarii de vara

Bucatarie de vara inchisa

Bucatarie de vara cu terasa

Cum alegi stilul de amenajare

Bucatarie de vara moderna

Bucatarie de vara rustica

Cum alegi mobilierul



Amenajarea unei astfel de bucatarii necesita doar putina planificare, un buget decent si multa creativitate, astfel incat sa redescoperiti placerea de a gati si de a lua masa in aer liber alaturi de familie sau prieteni.


Amplasarea bucatariei de vara

 

O bucatarie de vara poate fi amenajata sub forma unei extensii a casei, aceasta fiind si cea mai simpla varianta, pentru ca va fi mai usor sa conectati bucataria la gaz, apa, si electricitate.

O alta varianta este s-o amplasezi intr-un foisor separat, pe care-l poti construi chiar tu, bineinteles, cu ajutorul familiei si prietenilor care abia asteapta sa fie invitati la delicioasele cine in aer liber pe care le vei organiza in curand.

Aceasta bucatarie trebuie planificata foarte bine, deoarece, tineti minte, ea trebuie conectata la retelele de gaz, electricitate, apa si canalizare. Insa aceasta optiune va va da o libertate mai mare in ceea ce priveste amenajarea, decorul si spatiul total destinat bucatariei de vara.


UnsplashjECR38r5sEE Op


Tipuri de bucatarii de vara

 

In functie de preferintele si bugetul de care dispuneti, puteti opta pentru diferite variante de amenajare sau decor.

Puteti alege un decor rustic, traditional, utilizand materiale precum lemnul, caramida, si elemente precum un cuptor pe foc de lemne sau un cuptor de pizza. Acest design e relativ simplu de incorporat si creeaza o atmosfera calda, similara cu cea gasita intr-o cabana traditionala la munte.

 

Bucatarie de vara inchisa

 

Dacă iti dorești sa fii protejat de schimbarile climatice spontane – bucatariile de vara inchise ofera tocmai acest avantaj. Totusi, ideea de natura este mult constransa. Practic, bucataria de vara devine asemenea celei clasice, cu mentiunea ca nu mai este in interiorul casei.

Avantajul este ca poate fi intretinuta destul de usor, datorita faptului ca nu exista factori exteriori care sa perturbe activitatea obisnuita. Pentru cei care isi doresc bucataria de vara inchisa, dar vor sa se bucure si de natura, peretii de sticla sau ferestrele de dimensiuni mari pot oferi aceasta senzatie.

 

Bucatarie de vara cu terasa

 

Orice ai alege, nimic nu se poate compara cu o bucatarie de vara cu terasa. Beneficiile si dezavantajele sunt asemanatoare cu cele regasite la amenajarea de curte. Diferenta este ca vei putea servi masa indiferent de vremea de afara. Daca iubesti natura – o terasa si mesele acompaniate de sunetul ploii te vor face sa o indragesti si mai mult.


Cum alegi stilul de amenajare?

 

Bucatarie de vara moderna

 

Pentru casele nou construite – stilul modern este cel mai des utilizat. Ca materie prima, de cele mai multe ori sticla este asortata cu inoxul. Acesta este si motivul pentru care bucatariile moderne par mai luminoase, spre deosebire de cele rustice.  Se remarca prin elemente minimaliste – scaune moderne, electrocasnice high-tech, insula de bucatarie, etc. Electrocasnicele inteligente sunt prezente in numar mare, iar mobilierul este in ton cu decorul. 

 

Bucatarie de vara rustica

 

Bucataria de vara in stil rustic este cu adevarat un colt de rai in orice curte. Ea pastreaza viu aspectul traditional, aducand aminte de bucatariile bunicilor. Bucatariile de vara rustice sunt performante nu numai din punct de vedere vizual cat si practic. Ele includ dotari specifice, precum cuptoarele pe lemne, dar se pot adapta si implementarii de electrocasnice noi, pe piata existand piese moderne cu look vintage. Aceste elemente va ajuta sa aveti bucataria visata fara sa renuntati la confortul oferit de tehnologia moderna. Bucataria rustica este construita in general din lemn si piatra naturala. Dupa cum am spus mai sus, nu vor lipsi decoratiuni vechi, vase, ghivece si jardiniere de lut, lampi si scule vechi folosite de bunici agatate pe pereti sau stergarele traditionale romanesti.

 

Little Horn Residence By AquaTerra Outdoors


Cum alegi mobilierul? 


Zona de relaxare este un element care va completa, fara indoiala, spatiul in aer liber al bucatariei de vara. Zona de luat masa este foarte practica, daca este amplasata langa bucatarie. Astfel, atunci cand ati terminat pregatirea alimentelor, veti servi imediat pe masa. Mobilierul tapiţat nu este recomandat pentru bucatăriile de vara. O alternativa buna este mobilierul usor si practic din lemn, cu capace sau perne moi pe scaune. Mobilierele din ratan, rachita, fier forjat, lemn de teak sau metal sunt cele mai potrivite.

Mare sau mica, rustica sau moderna, deschisa sau inchisa, avand gratar pe lemn, pe gaz sau electric, indiferent cum, o bucatarie de vara este un „must-have” al oricarei locuinte ce dispune de o portiune de teren in jurul sau.  



Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu