Bucatarie rustica: Sfaturi de amenajare si piese de mobilier must-have - Tamos

16/09/2021

Amenajarea în stil rustic creează întotdeauna un spațiu cald și primitor, fiind un design atemporal și versatil. În vreme ce funcționalitatea și confortul sunt pe primul loc, acest stil este caracterizat de folosirea materialelor naturale, a culorilor pământii și a printurilor florale, remarcându-se prin suprafețele sale nefinisate. Indiferent că vrei să-ți amenajezi o bucătărie rustică la țară sau la oraș, descoperă sfaturi de amenajare, schemele de culori pe care să le aplici și piesele de mobilier specifice acestui stil.



Bucătărie rustică: Sfaturi de amenajare


Deoarece designul rustic este, de multe ori, aliniat cu regiunea în care trăiești, dacă aduci elemente specifice exteriorului în interior, vei pune bazele designului rustic în amenajarea bucătăriei tale. Fie că ai o bucătărie standard sau una modulară, ia în considerare realizarea cabinetelor de bucătărie din lemn care se găsește în apropierea zonei în care locuiești. Același lucru este valabil și pentru pardoseală, dacă ai la dispoziție un tip de lemn care să se potrivească. De asemenea, în cazul în care din bucătăria ta se poate vedea vegetația de afară, atunci încearcă să potrivești vopseaua pereților la culoarea dominantă a acesteia. 

Nu doar atât, dar poți realiza amenajarea bucătăriei adăugând tot felul de detalii create din obiecte recondiționate, care în mod normal se găsesc la exterior. Spre exemplu, dacă ai la dispoziție o găleată metalică dintr-un material durabil, cu un diametru generos, o poți altera pentru a improviza din aceasta o chiuvetă pentru bucătăria ta rustică.


Folosește lemn cu aspect rustic

Lemnul de nuc, de arin și de cireș se potrivesc foarte bine într-o bucătărie rustică, dar niciunul dintre acestea nu încorporează mai bine șarmul rustic decât lemnul de pin. Parchetul de pin poate varia în culoare de la maro închis la un oranj profund. Pinul este o alegere grozavă inclusiv pentru cabinetele de bucătărie, blaturi și insula bucătăriei.

Atunci când vine vorba de șarmul rustic, nodurile lemnului de pin cu siguranță sunt un plus. Așadar, atunci când alegi materialul, caută-l pe cel cu cât mai multe noduri sau roagă fabricantul să folosească lemn de pin cu cât mai multe detalii de acest fel.

Dacă ai posibilitatea, poți opta pentru lemn recondiționat sau pentru lemn nou cu aspect învechit, astfel încât să dai impresia că mobila de bucătărie a îmbătrânit frumos de-a lungul anilor. Ține minte că lemnul este o parte foarte importantă din povestea designului rustic și îi conferă bucătăriei tale autenticitatea de care are nevoie.


Optează pentru parchet

Multe bucătării care sunt amenajate în alte stiluri au podelele din piatră naturală sau din gresie, dar dacă optezi pentru un design rustic, atunci podelele bucătăriei tale trebuie neapărat acoperite cu parchet. Alege un parchet cu un finisaj natural, nu foarte lucios, astfel încât să îi scoți în evidență frumusețea naturală. Pinul este un lemn moale, așadar, dacă estimezi că traficul din bucătărie va fi unul destul de intens, cel mai bine ar fi să îl eviți. Caută plăci de parchet care evocă șarmul de altădată al caselor boierești.


Pune în evidență bârnele

Multe bucătării rustice au bârnele expuse și, probabil, nu de puține ori le-ai admirat în casa altcuiva. Lemnul natural contra albului pereților poate fi cât se poate de fermecător. În cazul în care casa ta nu are bârne la vedere, în schimb, poți alege să le adaugi doar pentru aspectul lor estetic. Chiar dacă nu vor avea scopul de a susține structura casei, acestea vor arăta uimitor. Te sfătuim să optezi pentru lemn recondiționat, deoarece astfel vei păstra aspectul învechit atât de specific designului rustic.


Alege materiale naturale

Șarmul rustic are la bază un design care arată natural. Tocmai de aceea podelele din parchet se potrivesc mai bine decât linoleumul într-o bucătărie rustică. Pe lângă lemn, poți folosi o multitudine de alte materiale naturale care să definitiveze aspectul bucătăriei tale rustice. Piatra naturală este o opțiune grozavă pentru blaturi și este și foarte ofertantă, deoarece poți alege dintr-o mulțime de culori și de pattern-uri. 

Fierul forjat se potrivește și el într-un design rustic, așadar îl poți încorpora în bucătăria ta rustică prin adăugarea unor suporturi de uscat vase din acest material, sau poate niște standuri pentru cărțile de rețete, ori niște console pentru bucătărie. Lutul și teracota sunt, de asemenea, niște materiale perfecte pentru a obține o bucătărie în stil rustic.


Optează pentru iluminatul natural

Deoarece designul rustic este strâns legat de natură, bucătăria ta ar trebui să aibă cât mai multă lumină naturală. Lucarnele sunt un mod grozav de a realiza acest lucru, însă nu se încadrează în stilul rustic. De aceea ar fi indicat să alegi ferestre supradimensionate cât mai multe! De asemenea, atunci când alegi lumina artificială, asigură-te că este una caldă și blândă. Corpurile de iluminat în stil rustic pot fi foarte variate, de la candelabre sofisticate la corpuri făcute la comandă din lemn sau chiar din coarne de căprioară.


Bucătărie rustică: Scheme de culori

Pereții văruiți în alb sunt tipici pentru o bucătărie rustică românească, dar aproape orice culoare poate fi utilizată, atât timp cât aplicarea ei nu este perfectă. Rusticul românesc se traduce prin suprafețe inegale, urme de bidinea și modele florale aplicate cu ajutorul șabloanelor.

În cazul în care bucătăria ta este standard, nu vei avea probleme în respectarea schemei de culori pe care ți-o propui. Dacă, în schimb, ai o bucătărie modulară, atunci încearcă să păstrezi mobilierul în aceeași nuanță, sau măcar în aceeași culoare, cu mici variațiuni ale nuanței. Desigur, poate exista și o diversitate cromatică a mobilierului, atât timp cât nu creează un contrast obositor sau o supraîncărcare a detaliilor.

Alege inclusiv o culoare de accent pentru bucătăria ta. O bucătărie rustică albă poate avea accente roșii, spre exemplu. În acest caz, poți opta inclusiv pentru țesături tradiționale românești, deoarece acestea au adesea motive roșii și creează acel șarm de altădată dacă sunt integrate într-un decor rustic. Poți înfrumuseța pereții albi cu ștergare autentice cu diverse motive populare românești. Mobila pentru o bucătărie rustică albă poate fi albă la rândul ei, sau maro, de culoarea lemnului pe care îl preferi.

Alte culori principale pe care le poți integra în schema de culori a bucătăriei tale rustice sunt cele pământii, bineînțeles, care sunt atât de caracteristice acestui stil de amenajare interioară. Optează pentru colțare de bucătărie și cabinete maro, ocru sau teracotă și nu vei da greș. Inclusiv verdele este o culoare care poate domina în bucătăria ta, mai ales dacă ai ferestre generoase prin care se întrevede vegetația luxuriantă.


Rustic Kitchen Design

Bucătărie rustică: Piese de mobilier must-have

Mobila rustică este un element-cheie în amenajarea bucătăriei tale și îți oferă oportunitatea perfectă să obții un design rustic impecabil. Cum am mai spus deja, cela mai întâlnit material pentru mobila unei bucătării rustice este lemnul. Fie că preferi lemnul recondiționat, pe cel nou, îmbătrânit artificial, sau mobila realizată din bușteni, alege o masă pentru bucătărie rustică simplă, dar masivă, care să fie piesa centrală a acestui spațiu. Citește mai departe pentru a descoperi ce alte piese de mobilier poți adăuga pentru a completa bucătăria ta rustică.


Dulap superior cu 2 uși Domino 90

Dulap Superior 2 Usi DOMINO 90 Vizon Sonoma


În cazul în care cauți dulapuri de bucătărie rustică, atunci dulapul superior cu 2 uși Domino 90 se potrivește perfect. Acesta poate fi montat deasupra blatului de lucru care conține și chiuveta, astfel încât tu să ai acces oricând la veselă și la orice instrumente de bucătărie depozitate în interiorul său. Este realizat din PAL și imitație de lemn care se poate configura după bunul plac, astfel încât tu să poți opta pentru culoarea care s-ar potrivi mai bine în bucătăria ta rustică.


Dulap inferior 4 sertare Domino 45

YpCmGXgy VXvC 1H6QYmDClSaJA176xx5bYaMzYWw53OjhjwKFq7ZqKmucIG Z9Bd2QV1OcsMDzRsOCPuGdo KRFOiNsJT8icI2QkBvupn3S1RhZAJoIwnhghL0Z1iSKeBotbGPz=s0


Dacă vrei să-ți alegi mobila de bucătărie într-un mod unitar, poți completa piesa de mobilier menționată mai cu un dulap inferior cu 4 sertare Domino 45. Acesta îți va permite să depozitezi tacâmurile, condimentele și alte instrumente de bucătărie pe care le folosești mai des. Alege imitația de lemn de culoare mai caldă, astfel încât să faci din bucătăria ta un spațiu primitor și plăcut vizual.


Mobilă de bucătărie Style 225, Vizon

Ne9qkyI84iBWdd8LNrvNwNwbAVHRWMqafSnl8vsMncdnNjV WTqPMIOtmYx5tl8cxklA7Q9c9lrrL2t5LTdyF7HmtDtqosLIvxaeKMvrL4 8vcvmrGmgdTuEmZCQeiWZDJVQZbB3=s0


În cazul în care visezi la o bucătărie rustică albă, de ce să nu optezi inclusiv pentru cabinete albe? Mobila de bucătărie Style 225 Vison are un finisaj lucios, și este foarte versatilă, astfel încât o poți integra cu ușurință într-un design rustic. Spațiile de depozitare care sunt expuse pot fi folosite pentru a fi ornate cu vase din lut cu motive tradiționale, cu ștergare cu motive populare și chiar și câteva plante în ghivece din teracotă.

Ce poate fi mai fermecător decât o chiuvetă de bucătărie rustică din granit? Granitul este o piatră naturală care conferă eleganță bucătăriei tale și, pe lângă acest lucru, este mult mai durabil decât alte materiale din care sunt fabricate chiuvetele. În definitiv, aspectul aplicațiilor sanitare este la fel de important precum obiectele de mobilier.

Rustic Decor Interior Design


Oricare ar fi viziunea ta pentru amenajarea bucătăriei în stil rustic, ține minte că materialele naturale sunt primele înspre care ar trebui să te îndrepți. Dintre acestea, lemnul ocupă primul loc, tocmai deoarece este un material vivant, care respiră, îmbătrânește și conferă căldură spațiului în care este folosit. În cazul în care încă nu te-ai hotărât, poți descoperi alte 9 stiluri de design interior pentru amenajarea bucătăriei. Dacă, în schimb, ești determinat să optezi pentru stilul rustic, imaginează-ți toată bucătăria, până la ultimul detaliu, și pune în aplicare planul tău de redecorare urmând sfaturile pe care le-ai descoperit în acest articol.