Casa cu etaj si mansarda. Cum să obtii o amenajare interioara ca în reviste - Tamos

02/12/2021

Dacă locuiești într-o casă cu etaj și mansardă, atunci cu siguranță ești tentat să profiți din plin de spațiul suplimentar pe care ți-l oferă mansarda. 

Ai toate motivele să faci acest lucru, iar în cele ce urmează vei descoperi care sunt avantajele și dezavantajele unei case cu mansardă, care sunt aspectele esențiale de care trebuie să ții cont atunci când proiectezi o astfel de casă și care sunt ideile noastre de amenajare.

Casă cu mansardă: Avantaje și dezavantaje

Avantaje
  • Spațiu valorificat
  • Priveliște frumoasă asupra împrejurimilor sau a cerului
  • Intimitate
  • Cost redus față de ridicarea unui etaj
  • Aspect unic al încăperii
  • Rol de reglaj al temperaturii în întreaga casă
  • Risc scăzut de distrugere în caz de cutremur
  • Impozit pe locuință mai mic decât în cazul unui etaj
Dezavantaje
  • Eventuale probleme cu izolația
  • Instalațiile sanitare și electrice trebuie planificate foarte bine
  • Nevoia de autorizație de construcție și birocrația implicată
  • Control termic mai dificil

Proiectul casei cu etaj și mansardă: Aspecte esențiale

Amenajare casă cu etaj și mansardă mică

Sh1

Atunci când proiectezi casa cu o mansardă mică, trebuie să ai în vedere că acest spațiu nu va fi suficient pentru amenajarea unei camere spațioase, cu multă mobilă, precum un living sau un dormitor.

În acest caz, vei putea crea la mansardă un spațiu de depozitare, un colț de lectură sau un birou, iar pentru a profita cât mai mult de fiecare zonă a mansardei, poți urma câteva sfaturi:

  • Vopsește pereții în culori deschise și alege mobilier alb sau în nuanțe pastelate;
  • Alege piese de mobilă pentru spații mici sau multifuncționale;
  • Montează ferestre mari;
  • Cumpără sau comandă mobilier cât mai adaptat formelor mansardei, pentru a economisi spațiul;
  • Optează pentru un stil de amenajare modern, minimalist;
  • Nu încărca spațiul cu obiecte de decor sau mobilă, dacă nu sunt necesare.

Plan casă cu etaj și mansardă mare

Dacă ai plănuit să construiești o casă cu mansardă generoasă, atunci poți amenaja orice fel de cameră în acest spațiu, cu mențiunea că bucătăriile și băile sunt ceva mai greu de implementat, din cauza instalațiilor sanitare și electrice. 

Un sfat este să poziționezi elementele funcționale deasupra celor de la etajele inferioare, pentru ca instalațiile să continue pe aceeași linie. De asemenea, izolația joacă un rol foarte important iarna, pentru că pierderile de căldură ar fi ridicate. De aceea, este bine să te asiguri că ai un sistem de încălzire potrivit cu dimensiunea mansardei.

Proiecte case cu mansardă și terasă

Sh2

Casele care dispun de terasă la mansardă sunt mai costisitoare, dar merită din plin! Zona poate fi amenajată sub formă de living cu posibilitatea ieșirii la aer curat și admirarea împrejurimilor. Astfel, se pot crea spații de relaxare cu mobilier din răchită sau alte materiale rezistente la expunerea afară. 

De asemenea, se poate organiza o bucătărie minimalistă cu zonă de dining pe terasă. Îți poți chema prietenii la un grătar sau poți da o petrecere pe terasă, iar toate gustările și răcoritoarele vor fi la îndemâna invitaților.

Sfaturi pentru amenajarea mansardei într-un pod existent

Izolează corespunzător

Asigură-te că izolezi spațiul foarte bine. Infiltrațiile de apă și mucegaiul sunt adesea principalele probleme care pot apărea în cadrul unei mansarde care nu a fost izolată corespunzător. De asemenea, aceste pregătiri vor fi benefice și pentru controlul termic, o mansardă fiind de obicei mai rece iarna decât restul casei și mai caldă vara, ceea ce necesită instalații potrivite și o izolație corect executată.

Ai grijă la ventilație

Alături de izolație, circularea aerului este esențială pentru prevenirea mucegaiurilor și pentru menținerea unui confort termic, dar și a unui control optim al temperaturii.

Ține cont de arhitectura acoperișului

Tipul de acoperiș și înclinația sunt importante atât pentru anticiparea problemelor de temperatură, în special supraîncălzirea, cât și pentru decizia amenajărilor interioare care vor avea loc. Dacă acoperișul este unul înalt, se pot folosi tavane false pentru a crea spații obișnuite de locuit, precum camerele din restul casei.

Pentru un design rustic și interesant, optează pentru montarea unor grinzi din lemn, în cazul în care nu le ai deja integrate în arhitectura podului. 

Profită din plin de lumina naturală

Chiar dacă dimensiunea podului este considerabilă, lumina naturală tot aduce un plus de frumusețe și confort, creând spații ideale pentru relaxare și funcționalitate multiplă. 

Pe lângă faptul că ferestrele mari oferă luminozitate și priveliști unice, ele dau senzația de spațiu mărit și sunt locuri potrivite pentru birouri, zone de lectură sau ghivece cu plante verzi.

Casă cu etaj și mansardă: Idei de amenajare

Dormitor cu intimitate

Sh3

Un dormitor la mansardă este o idee bună dacă ferestrele sunt destul de mari și spațiul este suficient pentru un pat confortabil, o noptieră, câteva sertare sau rafturi și eventual o masă de lucru sau un fotoliu. 

Dacă ai loc, poți amenaja un dormitor pentru cei mici, cu tot ceea ce le este necesar și cu toate jucăriile și jocurile pe care și le doresc în cameră. Un dormitor pentru copii la mansardă este practic, deoarece vei ști tot timpul unde sunt cei mici, iar ei sunt expuși la mai puține riscuri. 

Spre exemplu, dacă ferestrele sunt poziționate pe o parte mai înaltă a tavanului, copiii nu vor putea ajunge la ele nici dacă se urcă pe anumite obiecte de mobilier. De altfel, le poți amenaja camera cât mai simplist, cu paturi single, noptiere mici și spații de depozitare pentru jucării sub formă de etajere sau cutii din materiale textile, fără piese de mobilier grele sau ascuțite de care s-ar putea lovi.

De asemenea, un dormitor matrimonial sau un dormitor pentru un adolescent sunt idei bune de pus în practică la mansardă, deoarece acesta conferă intimitate și liniște, priveliște frumoasă și vedere către cerul înstelat al nopții. Câteva veioze discrete vor lumina difuz încăperea seara, fiind un ambient ideal pentru romantici.

Spațiu de depozitare

Dacă mansarda nu este bine luminată și spațiul nu este valorificat pe măsură, poți crea o zonă de depozitare sau chiar o debara. Pentru a profita la maxim de dimensiunile mansardei, comandă mobilier în conformitate cu măsurătorile tale și organizează dulapurile cât mai creativ pentru a nu se pierde din spațiu.

Birou retras

Oferind intimitate și un cadru liniștit, prielnic studiului, concentrării sau meditării asupra anumitor situații, mansarda este ideală pentru amenajarea unui birou. Indiferent de dimensiune, cel mai probabil spațiul va fi suficient pentru o mică masă de lucru, un scaun confortabil și câteva rafturi sau etajere pentru papetărie, acte și cărți necesare.

Profită din plin de lumina naturală și amplasează biroul cât mai aproape de aceasta, vopsește camera în culori deschise și pastelate, care nu agită privirea și dau senzația de spațiu și luminozitate. Pentru orele târzii de studiu, asigură-te că dispui de o lumină potrivită, prin instalarea unei lămpi de birou sau a unei lustre corespunzătoare.

Bibliotecă romantică

Dacă îți place să citești și vrei o cameră liniștită, retrasă și cu o priveliște potrivită visării cu ochii deschiși, o mansardă mică poate fi exact ceea ce cauți. Amenajează o bibliotecă adaptată pereților cu volumele tale preferate și un mic colțișor cu perne, pături și o saltea confortabilă. 

Pentru romantici, stilul clasic poate crea atmosfera perfectă. Un divan în dreptul ferestrei va fi locul tău de abandonare în lumile de basm, iubire și creație ale cărților, iar o veioză cu picior și abajur va lumina suav lecturile sub clar de lună.

Spațiu de relaxare

Sh4

Dacă mansarda este ceva mai spațioasă, atunci poate fi amenajată sub forma unei camere de relaxare în familie. Fie că este vorba doar despre un spațiu de joacă pentru copii, fie că vorbim despre o adevărată cameră de petrecere a timpului liber, într-un cadru distractiv și ludic, mansarda poate deveni ușor o atracție a casei.

În funcție de dimensiuni, poți cumpăra o masă de biliard, darts pentru pereți, jocuri pentru cei mici, playstation, ochelari VR, masă de ping-pong, boxe pentru muzică și tot ce-ți mai trece prin cap pentru petrecerea timpului în familie. 

Adaugă o canapea sau câteva fotolii tip pară, ușor de mutat și foarte confortabile, lumini ambientale, un covor călduros și câteva zone de depozitare. Nu încărca spațiul cu piese mari de mobilier. Astfel, vei crea un loc ideal de joacă și voie bună.

Dressing încăpător

Dacă ai prea multe haine și nu mai încap prin casă, o soluție poate fi amenajarea unui dressing la mansardă. Dacă spațiul nu este unul foarte atrăgător din punct de vedere arhitectural, cu atât mai mult vei dori să profiți la maximum de posibilitatea de a extinde zonele de depozitare din casă. 

Dressing-ul de la mansardă poate fi folosit atunci când schimbi garderoba în funcție de anotimp. În acest mod, nu vei trece toată ziua pe acolo, dar te va ajuta mult la organizare și la găsirea vestimentației potrivite în funcție de vremea de afară. Ai nevoie de câteva dulapuri, sertare, lămpi, și vei rezolva problema, creând un dressing util și încăpător.

Cinema la înălțime

Ce spui de vizionarea celor mai bune filme la mansardă? Seara e timpul perfect pentru adunarea familiei sau a prietenilor și petrecerea timpului împreună. Instalează un mini cinema cu videoproiector, o canapea spațioasă sau pur și simplu multe perne și fotolii pară, covoare confortabile și pături. Să nu uiți de gustări și popcorn!

Dacă ești deja posesorul unei case cu etaj și mansardă sau dacă ești abia în faza de proiectare a unei astfel de locuințe, ține cont de sfaturile noastre și amenajează mansarda bazându-te pe creativitate și simț estetic. Astfel, vei crea un spațiu demn de reviste, unde toată familia se va aduna cu drag.