Combinatii de culori potrivite pentru mobila din bucatarie - Tamos

07/04/2021
Combinații de culori potrivite pentru mobila din bucătărie

Când vine vorba de amenajarea corectă a bucătăriei, există câteva reguli care spun, de exemplu, de ce culorile închise și reci precum albastrul, verdele și violetul nu oferă senzația de foame.

Cu toate acestea, bucătăria ar trebui amenajată conform unor standarde pentru a putea fi un spațiu funcțional și cu un design plăcut. În cadrul acestei amenajeri, trebuie găsite combinații de culori potrivite pentru bucătărie, care să o definească ca un spațiu plăcut și primitor, în care să poți petrece timpul necesar gătitului cu mare plăcere. 


Reguli cromatice de care trebuie să ții cont

Idei de combinații de culori pentru mobila din bucătărie

Bucătărie în culori neutre

Bucătărie în culori pastelate

Bucătărie în culori saturate

Stilul feng shui

Stilul clasic

Stilul modern

Stilul rustic

Stilul vintage


Reguli cromatice de care trebuie să ții cont

În ceea ce privește cromatica, este un aspect care influențeaza direct starea de spirit și sentimentele pe care le transmite atunci când pătrundem în încăpere. Trebuie sa alegi combinații de culori potrivite pentru bucătărie, astfel încât să lase impresia de spațiu plăcut, cald, iar timpul petrecut aici să treacă pe nesimțite.

Iată câteva reguli de bază pentru a potrivi corect culorile:

  • Culorile pereților, podelei, tavanului, mobilierului pot fi în nuanțe diferite, mai închise sau mai deschise, dar să nu folosești mai mult de 5 nuanțe de culori diferite. La mobilier poți combina tonuri calde, deschise în partea superioară și culori mai închise în partea inferioară.
  • Culoarea pereților să fie mai deschisă decât cea a podelei pentru a da impresia de cameră spațioasă și luminoasă, iar culoarea mobilei de bucătărie să fie mai închisă decât cea a pereților.
  • Mobila de bucătărie să nu aibă mai mult de două culori.
  • Dacă pereții, podeaua și tavanul sunt în culori deschise, luminoase, care se pot asorta ușor, mobilierul îți poate da libertatea de a alege dintr-o paletă cromatică mai extinsă.
  • Dacă ai o bucătărie de dimensiuni mai mici, ar trebui să o decorezi în nuanțe cât mai deschise, pastelate, care să creeze o atmosferă luminoasă și aerisită.
  • Dacă mobilierul și pereții au aceleași nuanțe, poți aduce un plus de culoare prin perdele, scaune tapițate, picturi pe perete sau vase.

 

Idei de combinații de culori pentru mobila din bucătărie

Mobilierul este cel care definește bucătăria, de aceea este nevoie de atenție sporita atunci când îl alegem. Este foarte important ca acesta să fie pe gustul tău, să se potrivească asteptărilor tale și stilului din casa ta.

 

Bucătărie în culori neutre

Un mobilier de bucătărie beige este alegerea perfectă pentru cei care au o înclinație către o culoare cu ton neutru, care poate fi asociată foarte ușor cu alte culori mai deschise. Chiar dacă nu este o culoare foarte populară în mobilierul de bucătărie, un design simplu beige este o alegere sigură și modernă.

În plus, bucătăriile beige au avantajul că se pot potrivi cu orice altă culoare închisă sau stridentă, din cauza tonalității sale. 

Mobila bucatarie STYLE 255

Culorile neutre sunt întotdeauna o variantă sigură și clasică, cele mai populare fiind bej, ivoire, taupe, negru, gri, alb. Decorarea în întregime cu aceste culori poate crea un mediu luminos, sofisticat și cald.

Bucătăriile decorate cu aceste culori au o mulțime de avantaje, sunt întotdeauna alegeri inspirate si potrivite, lăsând impresia de spații aerisite și luminoase.


Bucătărie în culori pastelate

Culorile pastelate au un mare succes în designul interior, ele se pot adapta oricărui stil și vor contribui la crearea unui sentiment de căldură și lumină, oferindu-i dormitorului un aspect elegant.

Sunt culori foarte indrăgite, fac parte dintr-o gamă cromatică variată care se pot îmbina armonios cu orice stil de amenajare.


Mobila bucatarie STYLE 225

O altă combinație de culori pastelate ar mai fi maro închis, alb si măr verde. Acestea fac un contrast frumos, mai ales într-o bucătărie foarte luminoasă, ca lemnul de culoare închisă să nu dea sentimentul de bucătărie-peșteră. 

Aspectul industrial și robust, este amplificat cu decorațiunile din metal, scaune de oțel și dulapuri luminoase de măr-verde. Pereții cu lambriuri albe ajută, de asemenea, la crearea unui contrast între lemnul mai întunecat de pe tavan și pardoseală.

Alb, albastru pal și albastru cobalt poate fi o altă combinație de culori pastelate, care crează o paletă de inspirație marină, calmantă și relaxantă. Blaturile din cobalt albastru sporesc albul dulapurilor, iar blatul insulei de culoarea bronzului și parchetul pal aduc aminte de culoarea nisipului, un partener adecvat pentru a încălzi un pic nuanțele apoase care îl înconjoară. 

O pereche de lămpi din cupru și niște scaune din lemn de tip bar nu vor face altceva decât să adauge căldură.


Bucătărie în culori saturate

Culorile saturate reprezintă opțiunea cea mai bună pentru a ieși în evidentă cu o bucătărie modernă și spațioasă.  Dacă dorești să creezi un spațiu aerisit și îndrăzneț, poți opta pentru colorarea unui singur perete într-o nuanță vibrantă, iar ceilalți în nuanțe neutre.

Piesele de mobilier pot colora în aceeași măsură încăperea, dar asigurați-vă că formează un contrast plăcut și se potrivesc  cu restul culorilor din decor.


Mobila bucatarie STYLE 225


Ținând cont de stilul pe care l-ai ales pentru a amenaja bucătăria, te poți inspira din ideile următoare:


Stilul feng shui

Conform filosofiei Feng Shui, bucătăria va trebui să fie separată de celelalte camere, deoarece se poate crea un amestec de fluxuri de energie. Locația ideală a bucătăriei este în partea din spate a casei.

Organizarea unei bucătării Feng Shui trebuie gândită până la cele mai mici detalii: locația plitei, chiuvetei, ușii și a ferestrelor, având însă o importanță deosebit de mare.

Un design Feng Shui trebuie să conțină culorile elementelor care stau la baza acestei folosofii: foc și apă. Într-un astfel de decor nu se pot folosi culori precum albastru sau roșu.

  • Diferite nuanțe de verde, maro, bej – orice poate fi asociat cu pamantul, alt element important al acestei folosofii
  • Argintiu sau inox – aparatele electrocasnice pot avea finisaje în aceste nuanțe
  • Galben
  • Alb – cea mai utilizată culoare în aranjamentele Feng Shui

Feng Shui


Stilul clasic

Culori precum crem, bej, alb, chiar și nuanțe închise de albastru, verde sunt ușor de asortat, gama mobilierului este una variată și pe gustul fiecărei persoane.

Stilul acesta este reprezentat cu succes prin mobilierul din lemn masiv, pardoseli placate cu marmură sau o imitație a acesteia, blatul de bucătărie din piatră naturală care vor transmite eleganță și rafinament.

E foarte ușor să amenajezi o bucătărie clasică pornind de la o paletă cromatică neutră, care constă în nuanțe de alb, crem, bej și maro deschis. O schemă cromatică prea intensă e greu de îmblânzit și niciodată nu va aduce în încăpere aceeași prospețime pe care culorile specifice stilului clasic o sugerează.


Bucatarie in stil Clasic


Poți completa un decor clasic cu ajutorul unor baghete decorative din polistiren pentru tavan sau poți îmbina eficient aspectul practic cu cel estetic, folosind pentru mirodenii recipiente din ceramică.

Stilul clasic este recomandat datorită flexibilității și eleganței sale simple.


Stilul modern

O bucătărie modernă este o bucătărie simplă, cu un design neîncărcat și care se bazează pe funcționalitate. Într-o bucătărie modernă vor fi decorațiuni și culori mai multe față de o bucătărie minimalistă.

Cu acest stil se potrivesc culorile puternice, îndrăznețe, culorile pastelate care se pot aplica fie la nuanțele mobilei de bucătărie, fie la tapițeria scaunelor sau a decorațiunilor.

O bucătărie amenajată în acest stil presupune simplitate, având strictul necesar atât la piesele de mobilier, cât și la decorul general, potrivindu-se persoanelor active care petrec timp mai puțin acasă.


Modern Kitchen Design

Stilul rustic

Acest stil este preferat de persoanele care iubesc natura și vor sa aducă acest mediu chiar în casele lor. Cele mai întâlnite decoruri sunt cu tonuri închise de maro, crem și aspecte naturale precum lemnul masiv, piatra.

Mobila de bucătărie poate avea ca material lemnul masiv sau un aspect cât mai apropiat de acesta, un perete sau chiar toți se pot decora cu piatră naturală sau o imitație a acesteia precum tapet sau fototapet.

Florile, plantele decorative sunt elemente naturale care vor completa decorul cu armonie.


Mobila bucatarie DOMINO 225


Stilul vintage

Acest stil se poate crea dintr-o paleta cromatica armonioasă, formată din culori pastelate și tonuri de alb și negru. Mobilierul se remarcă prin designul simplu, elegant, făcut din materiale mate.

Completarea acestui ambient se mai face prin materiale textile în culori deschise, brodate cu motive florale sau dantelă. Aceste note vor da un aer romantic, relaxat, se pot aplica fie la tapițeria scaunelor, fața de masă sau alte obiecte decorative.


Vintage Kitchen Design Interior


Acum că ți-am prezentat câteva stiluri de amenajare în care te-ai putea regăsi, nu rămâne decât să pui în aplicare ideile tale, ținând cont și de câteva reguli simple care îți vor aduce rezultatul dorit.

Citește articolul nostru despre organizarea spațiului în bucătărie