In ultimii ani, mobila din PAL melaminat a prins avant in Romania si a devenit principalul material folosit de producatorii interni. Si de ce nu? Mobila din PAL melaminat este ieftina, poate crea obiecte de mobilier elegante si rezistente. Si, mai presus de toate, este ieftina. Nu toti suntem dispusi sa investim cateva zeci de milioane intr-un dormitor din lemn, mai ales daca putem gasi pe piata mobila din PAL melaminat, de multe ori la fel de frumoasa si la un pret mult mai mic. Sigur, poate nu rezista la fel de mult ca mobila din lemn, dar poate nici nu trebuie. Putini dintre noi ne mai mobilam casele pentru urmatorii 20 de ani. Multi dintre noi vrem libertatea de a schimba decorul daca ne plictisim de aceleasi obiecte de mobilier, macar odata la 10 ani.
Mai tineti minte momentul in care ati vrut sa va cumparati o haina, pentru ca va placea modelul foarte mult, dar nu aveau pe culoarea potrivita? La fel de multa importanta ar trebui sa acordati si culorii PAL-ului melaminat din care e facuta mobila.
Culoarea PAL-ului va trebui sa reziste nenumaratelor influente ale designului interior, schimbarilor de gusturi si, bineinteles, evolutiei modei. Si daca tot am inceput sa compar cu experientele din zona vestimentara, de ce sa nu continui asa? Intotdeauna in garderopa dumneavoastra trebuie sa existe atat haine albe cat si negre. De ce? Pentru ca cele doua nonculori se potrivesc cu orice, oricand, acum si peste 10 ani. Aceeasi idee o recomand si atunci cand alegeti culoarea mobilierului din PAL.
Indiferent de culoarea PAL-ului melaminat pe care o alegeti, cel mai important este sa va placa si sa nu uitati ca nuanta respectiva va face parte din viata dumneavoastra pentru urmatorii ani.
PAL-ul este cunoscut ca "placi aglomerate lipite". Acesta este obtinut prin tocarea lemnului obisnuit, presarea si lipirea lui cu diverse rasini sintetice sau cu clei. Nu toate placile obtinute prin aceasta tehnica sunt PAL melaminat. Exista mai multe tipuri de PAL, fiecare cu proprietatile si avantajele sale.
Mobilierul din PAL il inlocuieste cu succes pe cel din lemn masiv atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional. Desi lemnul natural ramane visul celor mai multe persoane, se pare ca PAL-ul atat de multe avantaje incat a devenit cel mai ravnit material in industria mobilei.
- Ofera o multime de optiuni estetice. Poti alege mii de nuante si modele de PAL melaminat care sa imite lemnul sau alte materiale.
- Este mai usor decat lemnul. Acest lucru inseamna ca poate sa fie mutat mai usor si sa fie prelucrat mult mai usor.
- Vine gata finisat si poate avea o suprafata foarte mare.
Un dezavantaj semnificativ al placilor de pal melaminat este ca acestea tind sa absoarba umezeala si sa provoace umflare si decolorare, mai ales atunci cand nu sunt acoperite de vopsea sau lac. Prin urmare, este rar folosit in aer liber sau in zonele cu umiditate ridicata, cu exceptia bailor, bucatariilor si spalatoriilor.
Intretinerea corecta a pal-ului, poate sa prelungeasca destul de mult durata de viata a acestuia. In general, este nevoie doar de stergerea usoara, folosind diverse solutii gasite in comert. Poti, de altfel, folosi o lavetă moale, din bumbac sau microfibră, pentru a curăța mobila fără să o zgârii.
Să nu umeziți excesiv suprafețele, deoarece placa de PAL se poate umfla, iar canturile se pot dezlipi.
PAL-ul este, asadar, un material pentru cei care doresc sa cheltuiasca foarte putin si au nevoie de mobilier obtinut rapid. Pentru cei care doresc ca mobila sa fie plasata in zone cu umiditate si schimbari mari de temperatura, mobilierul din MDF-ul este mult mai indicat.