Fie ca servesti masa in dining, fie in living, ori bucatarie, alegerea mesei si a scaunelor este un pas important, cu un efect major asupra felului in care oaspetii tai se vor simti in vizita.
Scaunul este un simbol al autoritatii in toata lumea si un obiect indispensabil in orice locuinta, birou sau institutie publica. Il gasim intr-o multime de forme si stiluri, dimensiuni si culori. Exista scaune cu spatar sau fara spatar, scaune cu trei picioare sau scaune turnate din plastic, scaune mai inalte sau mai scunde, scaune tapitate si scaune netapitate, si asa mai departe. In fata unei astfel de diversitati, e normal sa faci un pas inapoi si sa te intrebi ce scaune se potrivesc in bucataria sau in livingul tau.
Atunci cand trebuie sa alegi stilul pentru dining, primul lucru de care trebuie sa tii cont este stilul general al casei. Chiar daca este o camera separata, trebuie totusi sa se integreze bine in decorul general al locuintei. Apoi, trebuie sa se potriveasca personalitatii si nevoilor tale.
Cele mai populare modele, cand vine vorba despre seturile de mese si de scaune, sunt cele la care pot incapea, lejer, 6 persoane, cate doua pe fiecare parte si cate unul in fiecare capat.
Practic atentia la alegerea scaunelor, ar trebui sa fie spre confort (atentie sporita pentru copii) si dimensiuni potrivite (in raport cu dimensiunile mesei, mai ales inaltimea). De asemenea foarte important este cadrul unui scaun, pentru ca acesta influenteaza rezistenta la utilizare, greutate si durabilitatea lui in timp. Cadrul unui scaun trebuie realizat din materiale rezistente, de calitate, utilizand tehnici de imbinare care sa ofere siguranta si rezistenta.
Pentru ca tu si oaspetii tai sa va simtiti confortabil cand stati jos, intre sezutul scaunului si tablia mesei ar trebui sa existe un spatiu liber de cel putin 20-23 cm, pana la 30 cm.
Conteaza si tipul de tapiterie pe care il alegi, ar fi elegant daca tapiteria scaunelor s-ar asorta cu fotoliile din apropiere, cu pernutele decorative, cu perdeaua sau, macar, cu mocheta sau covorul din zona de dining. Nu trebuie sa cauti chiar nuante identice, intotdeauna este bine venit si un pic de contrast. Accentele de culoare inveselesc decorul.
Livingul este o incapere complexa in care poti desfasura foarte multe activitati, de la lecturarea unei carti si placerea de a urmari un film, la evenimente si petreceri organizate alaturi de familie si prieteni. Aspectul livingului este dat de mobilierul acestuia, iar piesele centrale sunt scaunele si masa de dining.
Cele mai bune scaune de dining sunt cele cu un aspect mai formal, cu spatar inalt si sezut tapitat si foarte confortabil. Poti alege pentru masa de dining si scaune tip fotoliu, cu sezut mai lat si cotiere, dar tine cont si de dimensiunile recomandate la inceputul articolului: trebuie sa te asiguri ca poti aseza suficiente scaune in jurul mesei, in asa fel incat fiecare invitat sa se poata misca in voie, fara sa-i deranjeze pe cei din jur.
Scaunele care se potrivesc in bucatarie trebuie sa fie rezistente, stabile si usoare. Daca nu ai prea mult spatiu la dispozitie, ar fi bine sa poata intra sub masa, asa ca renunta la cele cu brate sau cu spatar.
Bucatariile de dimensiuni mici te indeamna sa alegi un mobilier incapator, util si care nu ocupa mult spatiu. Asemeni acestuia, vei recurge la o masa ingusta de dining, aceasta putand fi chiar rabatabila si flexibila, alaturi de un set de scaune.
Scaunele de plastic sunt excelente pentru bucatarie, deoarece au un material rezistent la diferite schimbari de temperatura. Pe langa acestea, un spatiu mic are nevoie de cateva scaune pliabile, ce pot fi ascunse intr-o debara sau sub alte piese de mobilier. In acest fel, nu te vei impiedica de scaunele pe care nu le folosesti in mod uzual.
Scaunele sunt niste investitii considerabile in amenajarea unei locuinte, asa ca merita sa acorzi mai mult timp pentru luarea unei decizii. Asadar, fie ca ai un spatiu generos sau nu, dining room-ul va da personalitate casei tale.