Bucataria este centrul de comanda, incaperea fara de care nicio locuinta nu poate exista. Chiar daca nu gatesti, tot ai nevoie de un loc unde sa iei masa cu familia si, de aceea, este recomandat ca bucataria sa aiba un ambient primitor, estetic, cat si functional.
Amenajarea bucatariei depinde foarte mult de rolul pe care aceasta o are pentru tine. Investitiile sunt numeroase, insa ele sunt direct proportionale ca numar si valoare, cu pasiunea pe care o ai fata de arta culinara.
Adesea, acestea se regasesc intr-o zona de luat masa si de living, intr-un plan open space, asa ca decorul bucatariei trebuie sa functioneze armonios si cu zonele de luat masa si de relaxare.
Planificarea corecta a bucatariei este esentiala daca doriti un design de succes, care sa indeplineasca toate asteptarile, iar acesti pasi va vor duce acolo, fie ca o faceti singur, fie ca ati apelat la ajutorul unui expert.
Este esential sa analizati ceea ce aveti deja in bucatarie, fata de ceea ce aveti nevoie si doriti de la noul design al bucatariei. Adesea, cel mai bine este sa faceti acest lucru singur inainte de a merge la un designer, folosind ceea ce functioneaza in bucatarie acum – si schimband ceea ce cu adevarat nu functioneaza. Acest proces va permite, de asemenea, sa fiti creativ, sa va dati seama daca ceva poate fi reutilizat sau reciclat.
In functie de dimensiuni si de spatiul disponibil vei avea de ales mobilierul, sursele de iluminat, culorile si cromatica intregii bucatarii. O bucatarie de 7 mp este considerata mica, in timp ce una de 10 mp sau 20 mp este considerata mare.
Cand vine vorba de amenajarea bucatariei mici intr-un mod cat mai eficient, este bine sa inveti sa depozitezi tot mai mult pe verticala. Vei avea nevoie de dulapuri suspendate, etajere de colț, organizatoare cu buzunare pentru usa si suporturi pentru produse de curatenie.
Iluminares bucatariei este esentiala nu doar pentru aspect, ci si pentru siguranta atunci cand lucrati, iar atunci cand este bine aranjata, va face camera sa se para mult mai mare, deoarece nu vor mai fi zone pierdute in umbra. Concentrati-va pe cele trei tipuri: ambiental, pentru a ilumina intreaga camera, asigurata de plafoniere; iluminat de lucru pentru bucatarie, pentru zonele de lucru; si accent, pentru a evidentia caracteristici specifice.
Luminile suspendate deasupra oricarui bar de mic dejun sunt inca o idee buna intr-o bucatarie mica, pentru a adauga la estetica generala. Alege versiuni mai mici ca sa arate proportional cu dimensiunile camerei.
Paleta cromatica este bine sa fie cat mai deschisa pentru a reflecta lumina naturala.
Pentru pasionatii de gatit si de experimentat, bucataria mare este cea mai buna. Pentru multi o bucatarie mare se poate dovedi a fi o binecuvantare si un blestem. Cantitatea imensa de spatiu pe care o ofera poate parea o mana divina si, daca nu sunteti sigur cum sa o umpleti, proiectarea camerei poate fi o provocare coplesitoare.
Adaugarea unei insule de bucatarie este populara in modelele de bucatarie mari si elimina acest inconvenient, oferindu-va efectiv un blat de lucru suplimentar, mult mai mare, care se afla în mijlocul camerei. Cine nu si-ar dori asta? Aceasta ofera o zona mult mai accesibila pentru a va pregati mesele, permitandu-va sa gatiti sau sa coaceti mancare intr-o zona centrala, cu mult mai putine plimbari implicate si, de asemenea, economisind timp.
Este recomandat sa alegi un stil care sa ti se potriveasca pentru a te simti bine in bucataria ta, sa iti ofere suficient loc in incapere, iar elementele decorative sa creeze un ambient placut.
Cand vine vorba de modernizarea sau remodelarea completa a unei bucatarii, stilul de ansamblu al spatiului ar trebui sa fie primul lucru care se decide.
Inspirati-va din mai multe imagini. Salvati imagini de bucatarie care va atrag. Este posibil sa nu puteti vedea la inceput, dar in timp va aparea un tipar. S-ar putea sa descoperi ca o gramada de imagini alese pentru a va inspira, ar putea fi adaugate intr-un proiect viitor. Nu sari peste ele doar pentru ca nu au legatura cu acest proiect, pastreaza-le pentru mai tarziu.
In ceea ce priveste stilul clasic, acesta se refera la un aspect atemporal. Ganditi-va la dulapuri pictate sau colorate cu usi din sticla, gresie alba, muluri decorative, amestecate cu elemente industriale, cum ar fi aparate din otel si corpuri de iluminat cu aspect vintage.
Aspectul general al unei bucatarii in stil country/farmhouse poate varia de la natural si organic rustic pana la un spatiu mai contemporan sau modern. Bucatariile de la tara si de la ferma echilibreaza functionalitatea cu confortul, oferind adesea rafturi deschise, chiuvete largi, podea clasica, o insula mare de bucatarie sau o masa de bucatarie, manere de usi vintage si o tema deschisa de culori; cum ar fi galbenul cu nuante de rosu sau albastru. Cand vine vorba de farmhouse, ganditi-va la un aspect deschis si primitor, dar confortabil.
Bucatariile moderne variaza foarte mult, dar exista cateva caracteristici care exista in toate gamele, indiferent de ceea ce percepeti ca este modern. Vorbesc despre un aspect sofisticat elegant si atractiv; unul minimalist, care se mandreste cu suprafete goale de blaturi lustruite, dulapuri fara cadru cu usi neimpodobite si feronerie eleganta, cromata. Materialele de inalta calitate sunt esentiale pentru o bucatarie moderna, cum ar fi lemnul exotic, otelul inoxidabil si orice tip de lux.
La fel ca bucatariile moderne, cele contemporane prioritizeaza structura si ideea unui aspect elegant si impecabil. Cu un stil contemporan, poti sa amesteci materiale, sa te joci cu vechiul si cu noul, sa optezi pentru casual sau piese lustruite si sa incluzi elemente din alte stiluri pentru a-ti crea propria bucatarie care sa reflecte timpul si personalitatea ta. Contemporanul evidentiaza in continuare minimalistul, cu mult spatiu deschis, pe care il poti face complet al tau.
Stilul industrial este, de obicei, caracterizat de tavane inalte, ferestre mari, spatiu open space, caramida, conducte si grinzi la vedere. Bucataria in stil industrial devine din ce in ce mai populara in fiecare an. De ce? Pentru ca acest design creeaza o senzatie robusta, dar extrem de moderna. Bucataria industriala abordeaza multe materiale aspre si texturate, cum ar fi caramida, metal, lemn si chiar ciment.
In timp ce o bucatarie poate fi actualizata, stilul pe care il alegeti va fi baza pentru toate schimbarile viitoare. De aceea, ar trebui sa te asiguri ca esti multumit de alegerea ta.
Alegerea stilului de bucatarie depinde in mare masura de ceea ce va place. Pe langa asta, sa luati in considerare si alti factori importanti, cum ar fi forma si stilul casei d-voastra. Bucataria este o investitie destul de mare, asa ca trebuie sa fie corecta si sa reziste.