In general planul casei este realizat inca din faza de proiect pe spatii distincte: living, dormitor, birou, baie, bucatarie, hol- zona de trecere, terasa etc.
In functie de aceste spatii se poate pune problema iluminatului astfel incat sa asiguram un iluminat corect in fiecare camera si/sau sa punem in valoare elementele din casa noastra: tablouri, obiecte de arta, etc.
In acest articol ne propunem sa detaliem cateva reguli de amenajare cu surse de lumina pe destinatii de spatii.
Holul– zona de acces sau de trecere are nevoie de o lumina puternica. Pentru iluminarea este suficient iluminatul din plafon fie cu o aplica cu multe becuri fie cu spoturi care se pot orienta. Daca aveti oglinda plasata in hol nu uitati sa pozitionati o sursa de lumina orientata spre aceasta.
Livingul sau camera de zi. Iluminatul din plafon poate fi completat cu spoturi si lampadare cu picior care pot fi orientate spre canapele si fotolii astfel incat sa fie luminata zona de lectura sau a lucrului de mana, sau a altor activitati desfasurate in camera de zi.
Se pot plasa lumini de intensitate mica in spatele televizorului pt a diminua contrastul sau dimpotriva daca colectionati obiecte de arta sau tablouri pozitionati o sursa de lumina concentrata asupra lor. Atentie insa la sursa de lumina sa nu degaje caldura si sa va strice colectia!
Camera copiilor- aici totul trebuie sa corespunda normelor de siguranta. Pozitionarea surselor de lumina trebuie tratata cu multa responsabilitate deoarece copii se joaca , sar, alearga iar corpurile de iluminat trebuie sa fie incasabile, confectionate din materiale care nu se descompun sub influenta caldurii. Cele mai recomandate sunt lampile fixate in plafon, sau pe perete insa cele mai sigure sunt lampile crepusculare mereu aprinse care ii inveselesc pe copii.
Dormitorul– ne trebuie sau nu lumina in dormitor? Sigur ca da!
Aici se recomanda iluminat din plafon ca iluminat general si surse de lumina orientabile: spoturi, lampi, sau aplice. Veiozele clasice sunt si ele recomandate.
Biroul. Cu putina atentie nu puteti sa dati gres: lampa de birou se pozitioneaza in stanga sau dreapta in functie de mana pe care o folosesti la scris; lumina din plafon obligatoriu trebuie sa existe, sursa de lumina orientabila pt citit, am vazut ca exista lampadar cu picior care are atasata lampa pt citit.
Bucataria – in functie de dimensiunile acesteia se va folosi fie o singura sursa de lumina suficient de puternica, fie mai multe surse pozitionate uniform pe toata suprafata plafonului, astfel incat lumina rezultata sa fie eficienta. Este cunoscut faptul ca zona blatului este si zona de lucru cel mai folosita in bucatarie, deci, va fi necesara plasarea de surse de lumina prinse pe corpurile superioare ale mobilierului si directionate catre blatul de lucru, lumini ce pot fi controlate si folosite doar cand este strict necesar.
In plus daca masa de dining este amplasata aici, atunci sunt necesare corpuri de iluminat suspendate la o distanta mica de masa, astfel incat sa obtineti o iluminare optima a spatiului.
Baia – este important sa stim ca in baie avem nevoie de lampi speciale.Pe langa iluminatul general, din plafon, lampa cea mai importanta este cea care asigura iluminatul local in jurul oglinzii, restul sunt lumini ambientale. Luminile ambientale pot fi plasate deasupra cazii sau in podea. Cele mai indicate sunt lampile sau spoturile rezistente la umiditate.