Culoarea albastra este un decor de castig pentru toate: nu numai ca reprezinta o baza frumoasa pentru un dormiotor, dar este dovedit stiintific ca este o nuanta care calmeaza, facandu-va sa va relaxati fara sa va dati seama.
Albastrul este una dintre cele trei culori primare. Este o nuanta intensa, plina de personalitate si foarte permisiva. Albastrul reprezinta un ton versatil, usor de combinat cu alte tonuri de culoare si care are o capacitate imensa de a crea un ambient perfect, indiferent de preferintele tale in materie de decoratiuni interioare. In urma cu cativa ani, albastrul era rezervat dormitoarelor pentru copii, in special pentru dormitorul unui baiat, in prezent albastrul cunoaste o destinatie mult mai ampla.
In special intr-un context creat de regulile unui design interior contemporan, care te indeamna sa ‘construiesti’ spatii originale si personalizate, albastrul reprzinta o alternativa perfecta la care multi apelam, indiferent de incaperea pe care dorim sa o amenajam. Astazi vechile conceptii si frontiere au fost depasite, albul a devenit o nuanta care tine de trecut, iar culori pline de prospetime si eleganta, precum albastru, se pot folosi atat in dormitor, in living sau in bucatarie.
Cum spuneam si mai sus, albastrul este una dintre cele mai permisive culori, se poate utiliza, in diferitele sale nuante si, poate, de altfel, crea un ambient perfect pentru tipul tau de persoanlitate. Albastrul are capacitatea de a da nastere atat unui design clasic, victorian, a unui design retro sau vintage, cat si a unuia modern, contemporan sau minimalist. Iata mai jos cateva sfaturi care te pot ajuta sa decorezi cu albastru o casa moderna, plina de caldura si liniste.
Cea mai buna tonalitate de culoare albastra pentru camere poate fi dificil de definit, deoarece depinde intr-adevar de doua lucruri: in primul rand, orientarea camerei si, in al doilea rand, efectul pe care doriti sa il creati.
Daca camera este orientata spre nord sau est, este probabil ca lumina calda a zilei sa nu-si faca aparitia atat de des, asa ca alegerea unui albastru care are tonuri calde (turcoaz-ul, spre exemplu) o va mentine primitoare; daca camera este orientata spre sud sau vest, va primi o lumina mai calda, astfel incat va puteti permite sa alegeti tonuri mai reci.
Apoi, decizia va apartine daca doriti ca incaperea d-voastra sa se simta confortabila sau aerisita - albastrul mai inchis, evident, face in asa fel incat, camera sa se simta mai intima, mai ales noaptea, fata de albastrul mai deschis.
Un living rafinat se bazeaza atat pe ‘greutatea’ obiectelor de mobilier. Greutate conferita de calitatea si eleganta acestora, dar si pe paleta de culori aleasa. In imaginea de mai sus poti observa un living in care tonurile de albastru inchis date peretilor au fost imbinate nu nunante de alb si negru. Rezultatul este unul exceptional, conferind o nota pregnanta de originalitate.
O nuanta deschisa de albastru pentru baie,intr-o cormatica moderna, relaxanta si linistitoare, va sugera o combinatie inedita cu formulte clasice, consacrate. Vezi imaginea de mai sus.
Dormitorul perfect este acela care ne permite sa ne relaxam, sa ne odihnim si sa petrecem clipe romantice minunante. Pentru a obtine un astfel de dormitor alege albastru! Va da senzatia de dormitor mai spatios, plin de prospetime, cu un efect relaxant si odihnitor.
Pentru amenajarea bucatariei poti opta de asemenea pentru albastru. In combinatii cu galben, verde sau alb, acesta va da nastere unui ambient degajat, modern si plin de culoare.
Majoritatea culorilor se potrivesc bine cu albastrul, desi nuantele mai calde, cum ar fi galben, portocaliu si rosu, vor adauga caldura schemei acolo unde ar putea lipsi.
Puteti imbina oricand albastru cu alb – veti crea o camera eleganta, odihnitoare, cu lumina naturala buna. O alta culoare care merge bine cu albastru este una din gama de neutre si naturale – inclusiv maro si negru. Singura culoare de evitat este gri, care poate face ca o schema de decor albastru sa se simta rece.
Optand pentru culori indraznete, cum ar fi azur, denim sau safir, pe tapiterie si pe covoare, da iluzia in camera de mai mult spatiu disponibil. Tesaturile cu imprimeu geometric ofera elemente pline de viata care capteaza imediat privirea.