Organizarea in bucatarie este o adevarata provocare pentru multi dintre noi. De cate ori ati cautat ceva, in bucatarie, si ati rasturnat un intreg raft, doar pentru un plic praf de copt? Chiar daca acestea iti solicita mai mult de jumatate din bugetul alocat amenajarii bucatariei, reprezinta doar o mica parte din ceea ce inseamna un design eficient.
Depozitarea produselor alimentare
Foloseste-te de spatiul liber de pe pereti
Incearca corpurile pentru electrocasnice incastrabile
Opteaza pentru sertare mai mici, in loc de unul mare
Asa cum este firesc intr-un proiect de felul acesta, in faza initiala ai nevoie de un plan. Acesta are rolul de a-ti creiona bucataria in functie de dimensiuni, forma incaperii sau alte elemente ce te pot incurca in amenajarea bucatariei – ferestre, usi, prize, accesul la apa sau gaz etc. Totodata, planul te ajuta sa vizualizezi daca dorintele tale sunt in concordanta cu realitatea. Ca lucrurile sa fie cat mai clare, iar planul tau sa fie cat mai realistic si realizabil, iti recomandam sa imparti bucataria in cinci zone principale.
Scopul acestei zone este de a furniza sertare care sa pastreze proviziile in afara drumului inca la indemana bucatarului. Este important sa va optimizati spatiul de lucru, sa mentineti distantele scurte si sa reduceti timpul pentru orice activitate.
Mobilierele inalte si late va permit sa va organizati depozitarea alimentelor, astfel incat, obiectele frecvent utilizate sa poata fi atinse fara foarte mare efort. Sertarele de nivel inalt, pot fi scoase separat. Ar trebui sa puteti vedea si ajunge la orice produs cu usurinta.
Zona de preparare merge mana-n mana cu zona de depozitare. De cele mai multe ori, aceasta se afla chiar in vecinatatea acesteia. Specialistii recomanda o suprafata de lucru de cel putin 90 de cm, pentru a avea loc pentru aparatele electrice de mici dimensiuni, ustensile si ingrediente.
Obiectivul este de a incorpora optiuni utile pentru a stoca uleiurile si condimentele la o distanta cat mai apropiata. Rafturile de condimente care se extind complet, asigura vizibilitate completa si acces imediat.
In functie de forma bucatariei, trebuie sa ai in vedere si dulapul de deasupra chiuvetei, care poate fi atat spatiu de depozitare, cat si uscator pentru vase. In plus, datorita evolutiei accesoriilor si tehnologiilor, poti alege ca dulapul de sub chiuveta sa aiba cosul de gunoi incorporat, ba chiar cu posibilitatea de a selecta deseurile.
Specialistii spun ca locul ideal al chiuvetei ar fi in centrul bucatariei pentru eficienta maxima. Se recomanda o distanta de cel putin 60 de cm pentru aceasta zona, pentru a crea loc suficient pentru vasele murdare. Daca spatiul iti permite, zona de curatenie poate include si masina de spalat vase.
Un sertar panoramic spatios, organizat si usor accesibil este esential. Sertarele foarte adanci si mari sunt, adesea, raspunsul pentru obiectele voluminoase, cum ar fi alimentele sau ustensilele, iar sertarele superficiale sub cuptor sunt ideale pentru depozitarea tavilor de coacere si a conservelor.
Un sertar adanc, este rezolvarea pentru obiectele voluminoase precum oalele. Pentru a maximiza spatiul, instalati compartimente inguste pentru a tine capacele in pozitie verticala.
Ultima zona principala in bucatarie este zona in care punem vesela destinata servirii mesei, pahare sau elemente de decor. In mod ideal, aceasta zona trebuie sa fie amplasata langa zona de curatare, pentru a scurta distanta atunci cand goliti masina de spalat vase sau puneti vase in dulapuri.
Exista doua stiluri de depozitare in bucatarie: ascunsa si la vedere. Depozitarea ascunsa, adica in dulapuri inchise, este potrivita intr-o organizare de bucatarie mica sau in spatiu deschis, iar depozitarea la vedere, adica pe etajere si polite, este preferata de pasionatii de gatit, care vor sa aiba totul la indemana, fara sa fie nevoiti sa deschida usi si sertare.
Cel mai mult spatiu se iroseste in dulapurile prea incapatoare, plus ca este foarte greu sa pastrezi ordinea cand ai foarte multe farfurii sau oale puse una peste alta. Cel mai practic sistem de compartimentare a dulapului este cel cu rafturi glisante, care-ti ofera vizibilitate si acces facil la toate obiectele din interior.
Ordinea electrocasnicelor in bucatarie nu este una prestabilita, insa poti sa tii cont de cateva sfaturi, care iti vor usura cu mult munca. De exemplu, este necesar sa pozitionezi chiuveta si plita la distanta una de cealalta. Regulile de asezare respecta firescul. Adica, zonele de lucru sunt realizate in functie de reflexele tale. Ordinea potrivita, conform specialistilor, este urmatoarea: frigider, blat, chiuveta, blat de lucru, plita. In cazul bucatariilor cu electrocasnice incorporate, care dispun de plita si cuptor, cel din urma poate fi pozitionat sub acesta, in blat sau oriunde iti este mai comod, la un nivel superior.
Cel mai important este sa stii cum sa te adaptezi la spatiul pe care il ai disponibil. De exemplu, foarte multe persoane isi doresc un frigider cu doua usi, insa nu iau in calcul metrii patrati pe care acesta ii ocupa. Chiar daca sunt mult mai incapatoare si folositoare pentru familiile mari, nu vor functiona intr-o bucatarie de dimensiuni reduse si ingusta.
De asemenea, este important sa investesti in produse de calitate, care sa nu se strice dupa cateva utilizari. Orienteaza-te catre colectia de bucatarie modulara Domino, pe care o poti crea dupa plac si necesitate. In acest fel, nu vei ajunge cu electrocasnice depozitate si uitate intr-un colt al bucatariei, care ocupa spatiu.
Cand sunt pozitionate in partea de jos a mobilierului de bucatarie, sertarele reprezinta o optiune de depozitare mult mai practica decat rafturile, pentru ca iti ofera vizibilitate asupra intregului lor continut atunci cand le tragi.
In principiu, pentru a le mentine proaspete cat mai mult timp, condimentele ar trebui pastrate intr-un loc racoros, uscat si intunecat, asa cum este camara. Doar ca o astfel de organizare a mirodeniilor nu este deloc eficienta, pentru ca te face sa pierzi timp pretios ca sa le aduci la indemana si ca sa le pui la loc.
Asa ca, cel mai practic mod de aranjare a condimentelor este urmatorul: pastreaza in zona aragazului un suport de recipiente cu condimente pe care le folosesti cel mai des la gatit si pune-le pe celelalte intr-un sertar sau pe o etajera.
Inainte de a incepe sa-ti organizezi bucataria, insa, trebuie sa faci ordine si sa inlaturi toate lucrurile care nu-ti sunt necesare. Scoate vesela din dulapuri si ustensilele de bucatarie din sertare, priveste-le cu atentie si intreaba-te daca intr-adevar ai nevoie de toate, chiar si de cele pe care nu le-ai folosit niciodata pana acum.
Asadar, atunci cand incepi reorganizarea sau amenajarea bucatariei tale, tine cont de regulile si sfaturile de mai sus. Vei observa cum fiecare aparat isi gaseste locul perfect pentru a-ti fi la indemana.
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu