Auzim tot mai des folosindu-se cuvantul ergonomic atunci cand definim o forma, un grad de confort sau chiar un obiect.
„Mi-am luat scaun ergonomic” ” Ma uit la un birou ergonomic”” Vreau un pat ergonomic”. Ce inseamna de fapt ca un produs este ergonomic?
O explicatie definitorie si stiintifica de origine lingvistica spune ca frantuzescul ergonomie s-a format din gr.ergon- lucru si nomon – norma.
O explicatie practica ar fi ca : un produs este ergonomic atunci cand folosit in anumite conditii imbunatateste performantele de lucru ale celui ce il foloseste.
Daca vorbim despre mobilierul de birou atunci el a fost creat in concordanta si in functie de corpul uman.
Scaunul de birou se alege in functie de timpul pe care il petrecem in pozitia asezat si in functie de caracteristicile fiecarui scaun in parte.
Nu orice scaun ergonomic poate sa va ofere confortul dorit. De aceea atunci cand alegem un scaun trebuie sa fim atenti la urmatoarele caracteristici:
Inaltime – referitor la aceasta caracteristica, ca sa fie ergonomic un scaun trebuie sa se poata regla pe inaltime astfel incat picioarele asezate pe podea sa faca un unghi de 90 grade cu genunchii.
Bratele scaunului – nu este obligatoriu dar este important ca un scaun de birou sa aiba brate, mai ales daca tastati foarte mult la calculator. Bratele ofera posibilitatea de sprijin astfel incat umerii sa fie relaxati si sa formeze un unghi de 90 de grade la asezarea cotului.
Spatarul scaunului- ca sa fie ergonomic trebuie sa sprijine curbura naturala a coloanei vertebrale si sa sustina partea lombara. Pe cat posibil spatarul este bine sa fie inalt sa poata sprijini umerii si zona gatului.
Sezutul scaunului- trebuie sa ofere suport confortabil pentru fese si solduri. La asezarea pe scaun trebuie sa ramana o distanta de 10cm intre sezut si partea din spate a genunchilor. Exista scaune care au translatie pe orizontala.
Tetiera scaunului – este foarte indicata atunci cand se vorbeste mult la telefon si este necesara pozitia inclinat spre spate. Exista scaune functia de reglare balans.
Tineti cont de caracteristicile de mai sus atunci cand va alegeti scaunul in functie de cat de mult timp petreceti la birou in pozitia asezat si incercati-l sa vedeti daca va simtiti bine in el.