Stilul eclectic in designul interior - Tamos

27/12/2012
Stilul eclectic in designul interior

Stilul eclectic, care a devenit recent foarte popular printre stilurile de decorare, ofera armonie in contraste. Deci, ce este stilul eclectic? Cum se aplica stilul eclectic in amenajarile interioare?

Ce este stilul eclectic?

Stilul eclectic inseamna o scenografie foarte bine calculata, unde piese puternice de design si arta de facturi diferite sunt alaturate pentru a exprima un concept. Este un stil sofisticat, artistic si complex. Pentru multi dintre noi poate prea putin relaxant, prea teatral. Stilul eclectic in amenajari interioare se defineste ca tendinta de a alege din diverse stiluri acele elemente care sunt considerate a fi cele mai bune, reprezentative sau pur si simplu preferate. Eclectismul este foarte permisiv, dar si greu de definit ca stil, tocmai pentru ca nu are propriile elemente caracteristice, ci le imprumuta de la alte stiluri.

Din punct de vedere istoric, eclectismul s-a impus in amenajarile interioare la inceputul secolului XX, odata cu aparitia si explorarea in arta, moda si teatru a unor noi forme de expresie. Eclectismul modern, insa, a venit in anii ’90 ca o reactie la stilul minimalist bazat pe forme simple, geometrice si linii drepte.

Daca nu te regasesti intr-un singur stereotip, nu esti atras in mod special de niciunul dintre stilurile populare de design interior, precum cel rustic sau contemporan, si daca nu te temi sa incalci regulile, stilul eclectic este solutia ideala pentru amenajarea casei tale. 


Eclectic Design Style By Decorilla Interior Designer Casey H

Dormitorul in stil eclectic

 

Puteti aplica designul eclectic, tinand cont de gusturile personale si de nevoile dormitorului. Puteti obtine echilibru combinand stiluri moderne, retro sau mixte. Cand amestecati diferite stiluri, ar trebui sa faceti un decor cu siluete potrivite.

Cea mai buna parte a stilului eclectic este ca nu trebuie sa finalizati decorul din prima. Adaugand straturi de decor in timp, va puteti consolida si mai mult designul. Puteti crea un stil grozav cu un aspect relaxat, dar atent.

 

Alegerea culorilor

 

Intr-o camera eclectica, fac pereche buna nuantele citrice luminoase, cu pasteluri timide. Se potriveste fiecare nuanta de verde sau paleta de baza alb-negru. Un spatiu eclectic este un spatiu plin de culoare. Cand vine vorba de culoarea peretilor puteţi folosi culori precum albastru deschis, gri deschis sau crem. Se pot amesteca diverse nuante ale aceleiasi culori sau se poate mentine totul in alb si negru. Cu toate acestea, sistemul de culori trebuie sa aiba sens.

Ai nevoie de o piesa statement, de un obiect de mobilier sau de o decoratiune care sa atraga privirile si sa devina punctul central al incaperii. Poate fi orice doresti, un tablou, o canapea sau un obiect decorativ pentru perete, dar trebuie sa te asiguri ca nu se repeta in alta parte a incaperii.


Repetarea

 

Alegeti cateva piese fundamentale si tineti cont de arhitectura lor. Apoi luati in considerare elementele pe care le puteti repeta. Printr-o oglinda rotunda, un ceas de perete de epoca, o masuta de cafea mai veche folosite in forme contrastante veti crea echilibru si un amestec captivant. Alegeti două culori de baza, astfel incat sa obtineti un echilibru cromatic.

De asemenea, stilul eclectic permite combinarea mai multor tipuri de imprimeuri si culori, de aceea din interior nu trebuie sa lipseasca picturile, tablourile murale sau cel putin un ornament mural. Tot aici se potrivesc de minune si decoratiunile handmade, dar si piesele mici de mobilier lucrate manual.


Texturile


Textura ofera spatiului eclectic adancime. Aproape fiecare suprafata trebuie sa aduca ceva diferit: un covor oriental, lemnul bogat al podelelor, tesaturile luxuriante sau biroul elegant. O colectie bogata de elemente texturale face ca simturile noastre sa rezoneze la nivel vizual.


Minimal Eclectic Interior Design


Acest stil este o explozie de combinatii intre piese puternice, singulare, asa ca fondul – pereti, pardoseli, ferestre – trebuie sa fie simplu, pentru a evita concurenta. Nu veti gresi daca veti merge pe pereti de un alb pur intr-un spatiu eclectic, dar daca vi se pare ca totusi e prea blanda culoarea, puteti utiliza nuante modeste de negru fumuriu, gri sau albastru fumuriu deschis.

Sau atarnati opere de arta, montati ferestre colorate si aruncati pe jos un covor vibrant. Toate acestea sunt remedii rapide usor de urmat. Alte elemente eclectice ar fi – culoare de fond neutra, antichitati folosite cu moderatie, colectii si seturi de piese similare, obiecte singulare, piese de mobilier de peste tot din lume, in contrast de culoare sau finisaj, elemente traditionale si moderne, materiale brute combinate cu texturi elegante, suprafete uzate combinate cu suprafete rafinate.

Stilul eclectic modern este, probabil, cel care iti poate pune cel mai bine in valoare personalitatea si creativitatea, furnizand platforma de exprimare ideala pentru niste gusturi si preferinte in continua evolutie. Joaca-te cu contrastele si mizeaza pe elementul surpriza pentru a conferi incaperii un aer irezistibil si fascinant.