Stilul retro in designul interior cuprinde, de fapt, mai multe decenii de stiluri. Termenul in sine este folosit pentru a descrie aproape orice tema de design interior care este inspirata din tendintele si stilurile anilor trecuti. Desi aceasta definitie pretinde ca aproape orice perioada trecuta poate fi considerata „retro”, termenul este cel mai frecvent utilizat pentru a descrie designul anilor ’50, ’60 si ’70.
Caracteristicile stilului retro
Vintage vs Retro: Care sunt diferentele
Sfaturi utile pentru o amenajare in stil retro
Daca luam in considerare contextul istoric in care acest stil a prins radacini, anume anii ’60, epoca in care tinerii promovau libertatea si pacea, nici nu este surprinzator faptul ca este un stil liber, care nu tine cont de reguli. Acest lucru nu inseamna, insa, ca mixarea elementelor se poate face oricum ne-am dori.
La amenajarea spatiului in stilul retro nu este obligatoriu ca toate piesele de mobilier sau decor sa fie in acelasi stil, dar trebuie integrate armonios. De exemplu: daca aveti o piesa veche de mobilier si vreti sa o reconditionati, atunci pastrati forma originala, dar alegeti o tapiterie cu o grafica moderna.
Deoarece stilul retro necesita o abordare atat de indrazneața, va fi nevoie de o personalitate puternica care sa-l descopere si sa-l „poarte” in propria casa.
Cum poți sa iti dai seama daca un obiect de mobilier sau un obiect de decor corespunde cu stilul retro, si nu cu cel vintage sau mid century? Ei bine, exista anumite caracteristici de baza, pe care nu vrem sa le numim reguli. Regulile nu merg mana in mana cu arta si cu estetica, dar exista cateva indicii distincte, prin care putem identifica obiectele, culorile si aranjamentul interior, ce corespunde cu designul interior retro.
Stilul retro este, fara doar si poate, unul dintre cele mai jucause stiluri de design interior: culorile vibrante, puternice, care rapesc imediat privirea reprezinta, asadar, una dintre trasaturile sale esentiale.
Trasatura emblematica a bucatariilor din anii’60 este utilizarea nuantei de menta pe fronturile mobilierului sau echipamente (frigider, aragaz etc.). Pe langa nuanta de menta, se pot folosi si alte culori saturate (rosu sau portocaliu) pe alte suprafate – usi, rame de geam sau anumite portiuni de pereti.
Se punea accentul pe confort, dar si pe individualitate, de aceea se incerca de a completa spatiul cu obiecte decorative care caracterizau persoana care locuia in locuinta respectiva. Cartile erau prezente aproape in fiecare casa, lampile sau decorul cu forme bizare in culori intense – abajururi din catifea colorata, vaze si ceramica pictata, fete de masa si cuverturi cu buline sau carouri sau covoare cu model geometric.
In perioada anilor ‘60, in designul interior nu exista conceptul de set de mobilier/mobila-set. Intr-o singura camera existau mai multe piese de mobilier, aparent fara nicio legatura intre ele, dar care creau impreuna un design armonios, functional si, mai ales, confortabil.
Camerele retro sunt mereu pline de mobilier, care poate parea incompatibil la prima vedere. Cu toate acestea, in realitate toate piesele sunt mai degraba functionale, confortabile si armonioase. Pentru a adauga o nota retro designului tau, alege intotdeauna mobilier cu linii clare, cu o senzatie abstracta.
O alta trasatura esentiala a pieselor de mobilier se refera la materialele din care acestea erau fabricate. Printre cele mai des intalnite materiale – si, totodata, inedite la vremea aceea – in amenajarile interioare se numarau plasticul si fibra de sticla. Acestea se combinau cu materiale clasice, precum lemnul sau pielea naturala.
Tinand cont ca paleta cromatica este una vibranta si calda, stilului retro ii este specifica lumina rece. Pentru aceasta, se recomanda alegerea unor becuri care imita cat mai bine lumina naturala, precum si amplasarea lampilor de podea, a celor rotunde, de dimensiuni mari, in punctele esentiale ale incaperii.
Si lampile in forme inedite, asa cum sunt cele in forma de bumerang, reprezinta un element decorativ inspirat pentru o amenajare in stil retro.
Dantela si macrameurile, ori figurinele specifice primei jumatati a secolului XX pot fi obiecte decorative in stil retro de mare efect. De asemenea, pernele decorative sporesc confortul si aerul retro din sufragerie, iar fetele de masa si perdelele cu imprimeuri florale vor aduce personalitate decorului tau.
Accesoriile vintage, precum telefoanele cu model retro sau radiourile vechi, sunt, la randul lor, frecvent intalnite.
Probabil ca ai deja o idee despre ce inseamna vintage si retro, insa de cele mai multe ori cele doua stiluri sunt confundate. Cuvantul vintage este folosit de obicei pentru a descrie articole autentice si vechi, care provin dintr-o anumita perioada, cum ar fi elementele decorative din anii ’20-’50.
Mobilierul si accesoriile de epoca au semne vizibile de uzura, culori decolorate si vopsea decupata. Aceste lucruri „folosite” pot fi reconditionate si adaugate in decorul tau. Stilul retro integreaza elemente referitoare la material, design si tendinte din ultimile decade. Un aspect retro afiseaza si imita un aspect „vechi”. Deci, vintage inseamna vechi, iar retro arata vechi, chiar daca obiectele de decor sunt noi. Frumusetea stilului vintage este ca fiecare piesa de decor are o poveste.
In perioada postbelica oamenii au inceput sa foloseasca materiale neobisnuite pentru productia mobilierului. De exemplu, plasticul a inceput sa fie utilizat la productia scaunelor, a meselor, a abajururilor etc. Prin urmare, este chiar indicat utilizarea mobilierului si decorului din plastic intr-un interior retro.
Un alt exemplu care caracterizeaza stilul este utilizarea gresiei pe pardoseala in bucatarii dupa modelul de tabla de șah, combinatia de culori alb si negru, rosu sau galben.
Daca combini elementele noi cu cele vechi, vei obtine o atmosfera nostalgica si echilibrata.