Teoria culorii in designul de interior - Tamos

15/10/2016
Teoria culorii in designul de interior

Culorile nu ar trebui utilizate la întâmplare atunci când vorbim de designul de interior. Culoarea este un instrument de comunicare și modul în care le combinați poate schimba complet un design și senzațiile pe care le trezește

Majoritatea oamenilor iau, fără să știe, decizii zilnice bazate pe teoria culorilor. Culoarea joacă un rol vital în lumea în care trăim – ne poate influența gândirea și acțiunile, ne poate irita sau ne poate calma ochii. Dacă nu știi foarte multe despre culori, rezultatele ar putea fi total nesatisfacătoare.

Designerii de interior au cunostinte solide despre culori, cunosc foarte bine din ce categorie fac culorile, care dintre ele sunt potrivite pentru anumite combinații și, foarte important, care sunt efectele psihologice ale unei culori sau combinație de culori.

Fie că vorbim despre design de interior sau design de exterior, este esenţial să luăm în considerare influenţa pe care o are culoarea asupra spaţiului şi a volumelor. Culoarea poate evoca amintiri şi poate crea stări, poate schimba complet o încăpere luminând-o sau întunecând-o, mărind-o sau micşorând-o.

Ce este teoria culorii

Teoria culorii a fost formulată prima dată în secoulul XV de către Leone Battista Alberti și Leonardo da Vinci. În secolul XIX, poetul Woflgang von Goethe a creat roata culorii, explorând impactul emoțional al culorilor.

În pictura tradițională, putem recrea o vastă paletă de culori pornind de la 3 culori de bază:

- roșu, galben și albastru. 

Acestea se numesc culori primare. Culorile primare nu sunt create prin combinarea altor culori şi au cel mai înalt grad de strălucire. De la ele “pornesc” celelalte culori. Prin combinarea lor în diferite proporţii, atât intre ele, cât şi cu ajutorul nonculorilor, putem obţine toate nuanțele și culorile existente în natură.

Din ele creăm culorile secundare astfel:

- roșu + albastru = violet

- galben + roșu = oranj

- galben + albastru = verde

Ținând cont de impactul afectiv al culorilor, putem împărți culorile în:

culori calde: roșu, galben, oranj-

culori reci: albastru, violet, verde

Culorile calde pot fi folosite în zonele de apropiere, iar culorile reci în zonele de îndepărtare dintr-o compoziție. Astfel aplicăm perspectiva aeriana în culoare. De asemenea, din culorile reci pot recrea umbrele, iar din cele calde zonele de lumină.

Nonculorile 

Nonculorile sau culorile acromatice (albul și negrul) nu se pot gasi în natură în formă pură. Combinația dintre alb și negru, în orice cantitate, se numește gri. Ele se pot adăuga în orice combinație cromatică, deoarece sunt compatibile cu toate culorile. 

Furniture Colorful Living Room 

Schema monocromatică

Foloseşte diferite nuanţe ale aceleaşi culori.

Se bazează pe: Tint, Tone si Shade (Tentă, Ton, Umbră) plecând de la o culoare cheie. Acestea se numesc împreuna hues (nuanțe).

Schema de culori monocromatică este odihnitoare. Niciodată nu vom da greş dacă vom porni în decorarea unui spaţiu avînd la bază o astfel de schemă. Cum obţinem o schemă monocromatică? Folosind culorile neutre: alb, negru şi gri în amestec cu una din culorire de pe roata de culori.

 

Teoria culorilor în designul interior 

Un designer de interior te ajuta să alegi culorile potrivite ambientului dorit și personalitații tale. Fiecare culoare are un anumit efect psihologic și contribuie la atmosfera creată acasă. Desigur, fiecare persoană are culori preferate și culori care îi displac, însă universul cromatic este mai puternic de atât.

Dar roata culorilor nu se rezumă la cele șase culori. Ea conţine diferite nuanţe şi tonuri, care atunci când sunt combinate pot crea atmosfera pe care ţi-o doreşti în propria locuinţă.

Orice două culori opuse pe roată sunt culori complementare. Efectul obținut este unul intens, care poate transforma aerul relaxat al unei încăperi într-unul apăsător. De aceea, dacă vrei să le incluzi pe amândouă în design, secretul stă în cantitatea de culoare folosită în proporţie cu complementarul ei. 

Roata culorilor este un instrument util în alegerea nuanțelor – este un grafic ce reprezintă spectrul vizibil de culori și legăturile dintre ele. Graficul arată relația opusă dintre complementare și primare.

Este esențial, în orice decizie despre culoare, să vedem când beneficiază spațiul de lumină naturală și la ce moment al zilei –aceste lucruri depind de poziționarea încăperii.

De asemenea, mărimea unei camere influențează schema de culoare aleasă. Culorile deschise creează iluzia unui spațiu mai mare, în timp ce nuanțele închise sau calde o micșorează.

Dacă doreşti o combinaţie de culori care se află în armonie unele faţă de celelalte, poţi opta pentru culori analog. Astfel de combinaţii folosesc două, trei sau maxim patru culori alăturate de pe roata culorilor.

Teoria Culorii AnalogPexels Photo 5824901


Triadele de culori sunt combinaţia perfectă atunci când vrei o culoare de contrast în paletarul tău. Culorile alese formează un triunghi echilateral pe cerc şi acesta conţine o culoare dominantă şi două culori blânde care echilibrează combinaţia.


Triad ColorsTeoria Culorilor Triada

Schema culorilor tetradice sau cea a culorilor în pătrat presupune utilizarea a patru culori aflate în colţurile unui dreptunghi sau pătrat. Astfel, poți alege atât perechi de culori analog, cât şi perechi de culori complementare.

Cum adaugi culoare într-o încăpere 

Pentru a nu vă complica atunci când distribuiți culoare într-o cameră, indicat este să folosiți regula Pareto 60/30/10. Jumate din spațiul interior, circa 60%, ar trebui să fie decorat în culoarea principală a camerei, cum ar fi obiecte sau mobilă care ies în evidență și oferă accent. 30% din suprafața ar trebui să fie ocupata de culoarea secundară aleasa, obiecte mai puțin relevante care stau în plan secund. 10% rămâne pentru obiectele decorative de accent care evidențiază, într-un fel original, încăperea.

Înainte de a începe, totuși, indicat este să ai o schemă de bază. Designerii de interior folosesc foarte des moodboard-urile, alegând nuanțele de culori și comparând cu imagini cu mobilă, accesorii sau obiecte decorative care s-ar potrivi. Astfel, definesc stilul camerei și au un proiect de bază înainte de a începe lucrarea.

Pentru fiecare spațiu, indiferent că vorbim despre un apartament, o casă open-space sau un spaţiu decomandat, există soluţii de amenajare.

Culorile deschise, pastelate sunt recomandate pentru camerele întunecate. Dacă o încăpere este prea înaltă, vopsirea tavanului într-un culoare închisă creează impresia de înălţime mai mică. Peretele central vopsit micşorează spaţiul. Prin vopsirea pereţilor laterali, un spaţiu lat pare mai îngust. Dacă vopseşti toţi pereţii în aceeaşi culoare, sau dacă tavanul şi podelele sunt vopsite la fel, creezi impresia unui spaţiu mai mare decât este în realitate.

Cum Adaugi Culoare Intr O Incapere

Culorile îți pot oferi motivația de care ai nevoie atunci când lucrezi sau relaxarea dinainte de somn. Dacă doreşti un spaţiu care abundă în energie, vitalitate şi optimism, roşu, galben sau oranj sunt culorile cheie. Acestea sunt de multe ori folosite în spaţiile în care există activitate constant, cum ar fi bucătăria, zona de luat masa sau birourile. Dacă eşti adeptul unei atmosfere liniştite, relaxante, atunci recomandat ar fi să alegi culorile naturii, precum nuanţe de verde, albastru sau maro. Ele sunt recomandate în spaţiile destinate relaxării, precum dormitorul sau zona de living.

Psihologia culorilor are un rol însemnat în designul de interior. Dacă urmează să îți amenajezi casa, este important să te gândești la atmosfera dorită și să alegi culorile în deplină concordanță.