Tipuri de canapele: ce sa alegi in functie de stilul de amenajare - Tamos

16/05/2022
Tipuri de canapele

Canapeaua este piesa de rezistență a oricărui living. Ea poate fi un spațiu de relaxare și socializare pe care ne regăsim cu toții la final de zi sau un loc de odihnă între pauzele de dans din cadrul unei petreceri cu prietenii! 

Descoperă în acest articol ce tipuri de canapele există și cum să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale, în funcție de stilul de amenajare.


Tipuri de canapele

Canapele extensibile

Canapele tip colțar

Cum să alegi canapeaua în funcție de stilul de amenajare


Tipuri de canapele

Canapele fixe

Canapelele fixe sunt simple și rigide, cu modele clasice sau moderne. Ele au un scop precis și sunt destinate zonelor de zi, precum sufragerii, bucătării sau holuri. Având puține elemente și o structură care nu poate fi reconfigurată, canapelele fixe sunt mai puțin adaptabile nevoilor tale, însă vor rezista mai bine în timp și, probabil, nu vor avea nevoie de reparații majore.

Dintre designurile clasice de canapele fixe, există câteva modele iconice care se pot integra și astăzi în amenajări interioare de excepție:

  • Modelul Chesterfield: este o canapea britanică ușor de recunoscut, capitonată, cu butoni eleganți și forme arcuite. De cele mai multe ori din piele sau imitație, în culori diverse, se pretează unor stiluri sofisticate, elegante și romantice.
  • Modelul Lawson: o canapea cu linii ușor pătrate, cu perne pufoase, piciorușe la vedere, dispuse oblic și dimensiuni medii. Este ideală pentru stilurile clasice, rafinate, cu accente moderne.
  • Modelul Mid Century: o canapea simplă, fluidă, fără ornamente, cu piciorușe și cotiere la vedere, fiind un trend al anilor ‘40-’70. Este potrivită stilurilor minimaliste, scandinave, retro sau industriale.
  • Modelul Camel Back: acea canapea cu spătarul ca o cocoașă de cămilă, elegantă, cu o istorie bogată. O regăsim adesea în decorurile palatelor, având un aer exotic și somptuos. Poate fi ornamentată, cu tapițerii prețioase. Întâlnim adesea și varianta cu două „cocoașe”. Modelele moderne au fost adaptate vremurilor noastre și sunt mult mai simple și confortabile.
  • Modelul Cabriole: de inspirație franceză, acest tip de canapea datează din vremea Rococo, fiind o piesă de mobilier elegantă, fluidă și rafinată. Modelul are spătarul în „valuri”, cu margini rotunjite continuu înspre capete. Cu ornamentații sau fără, canapeaua este ideală pentru stilurile de amenajare vintage, clasice sau elegante.
  • Modelul Loveseat: o canapea de dimensiuni mici, pentru două persoane, cu sau fără spătar, destinată socializării. Se poate instala într-o zonă de așteptare, într-un colț din living sau pur și simplu în fața unei ferestre frumoase, pentru contemplare sau lectură.


Canapele extensibile

Canapelele extensibile sunt cele mai populare astăzi, fiind multifuncționale, adaptabile stilurilor moderne de design interior și versatile. Pot avea două sau trei locuri, vin în diverse forme și culori, iar modelele pe bucăți se pot combina pentru a crea un aspect original și mult mai spațios.

Avantajul canapelelor extensibile este că pot fi transformate oricând într-un pat confortabil, oferind spațiu suplimentar și chiar zone generoase de depozitare. Dezavantajul față de canapelele fixe este că se pot strica mai repede, având mai multe componente și mecanisme de reconfigurare.

Există mai multe tipuri de canapele extensibile, în funcție de modul în care se extind:

  • Extensia sertar: elementul din partea inferioară a canapelei se poate deplasa spre exterior, precum un sertar, apoi se ridică și se aduce la același nivel cu suprafața de șezut a canapelei, formând un pat.
  • Extensia click-clack: se ridică șezutul canapelei până în momentul în care se aude un click, timp în care spătarul coboară și devine plan, apoi șezutul se aduce la același nivel, formându-se patul.
  • Extensia ribalta: este un pat pliabil cu saltea, susținut de un cadru metalic, lamele din lemn și benzi elastice. Este potrivit folosirii zilnice.
  • Extensia doppelliege: șezutul canapelei se extinde până în momentul în care se obține o suprafață plană.
  • Extensia Futon: de inspirație japoneză, canapelele Futon au cadru din lemn, iar zona pentru șezut este formată dintr-o saltea îndoită. Spătarul se poate coborî, formând un pat din scânduri, precum cele japoneze, iar salteaua se întinde pentru a le acoperi.
  • Extensia Bunk Bed: suprafața pentru șezut se extinde pe verticală, formând un pat supraetajat. În partea inferioară se poate amenaja un pat standard. Este o alegere potrivită pentru camerele mici.
  • Canapelele modulare: un tip de canapele formate din mai multe bucăți, care pot fi așezate sub forma unui pat la nevoie. Pot avea și elemente fixe care se extind în mod obișnuit.
Canapele tip colțar

Colțarele sunt acele canapele ce pot fi încadrate de-a lungul a două laturi de pereți, fiind în formă de L, U sau în forme mai rotunjite, precum canapelele și colțarele de bucătărie. De obicei, acestea ocupă mai mult spațiu decât o canapea fixă, însă dispunerea lor facilitează un design interior optim și modern.

Colțarele merg foarte bine în combinație cu o măsuță de cafea și sunt canapele ideale pentru un living open space, unde creează zone de separație. De asemenea, colțarele se pot găsi în variante fixe, dar cele mai întâlnite modele sunt colțarele extensibile. Canapelele în forma L pot avea de la 2 locuri până la 5, iar colțarele modulare se pot combina în diverse aranjamente.


Cum să alegi canapeaua în funcție de stilul de amenajare






Stilul modern

Z9YIIl6KTwdsnZuqpwMn17exHbtCKCvsGsYixPmryxMkq7ODRhdl6vhJt6j8spXAEgQxxp19a1dw9UepUAR7Ayd6E0nIIgc4luDDr51GOeUXyVsJrPKNG394sQRJZou F9eGw7 F1wnGSeZ60A



Canapelele moderne au linii drepte și clare, cu design cât mai simplu. Ele reprezintă, de obicei, piesa centrală din cameră, oferind spațiu, confort, relaxare și un cadru pentru socializare. Canapelele într-o singură culoare arată foarte bine în amenajările moderne, eventual venind în contrast cu un perete alb sau un alt accent.

Canapeaua modernă este decorată cu perne confortabile mari sau mici, iar tapițeria poate fi textilă sau din piele ecologică. Un stil modern sofisticat poate fi obținut cu ajutorul unor canapele fixe, cum ar fi modelul Lawson, dar la fel de bine se pot integra colțarele versatile, precum colțarul extensibil Magis,





 pentru un design pragmatic și un stil modern mai călduros.

Stilul clasic

6uknsjXyL4HOLjKK1jESS OpNt8YDYrI3b2jYddbqEaG6fRnqYBbm0orSHi5EP76H4DVVVWOqDkvjOIcwKF0sgAkRe6Z8BGO9xr11aU1yXpnCArH9 Ua4F8HZ76i8WU5ekkMFy411g IgZzPiA


Stilul clasic este somptuos, elegant, iar canapeaua ar trebui să fie de dimensiuni mai mari, pentru a fi impunătoare. Un cadru din lemn scoate frumos în evidență formele și tapițeria, iar piciorușele la vedere subliniază rafinamentul. Modelele rotunjite, de factură romantică, se potrivesc stilului clasic, la fel și culorile neutre sau pastelate.

Canapelele în stil englezesc sau francez sunt alegeri potrivite pentru amenajările clasice. Canapelele cu două locuri au un aer boem și pot fi integrate cu succes într-un astfel de design interior. Un model cu aspect de piele, capitonat și care dispune de contururi rotunjite, precum canapeaua extensibilă Forma,




 este o altă variantă frumoasă și potrivită.

Stilul scandinav

WEk2Zs7 HFvCb9peyTrxY VxbwgiNPPxsr862b PlXwYQVqTR6tVJ9PLwKMZ8Uts3vRD5x2TBh3N9ikAwydYIabPDrj3UTAjKKB2u2Z8jud6Jd9oYpmJhoROmTf O58phICldmjIZM0QHmJXww

O canapea simplă și multifuncțională este alegerea ideală pentru un interior scandinav. Liniile naturale, modelele fără ornamentații, formele geometrice sunt potrivite acestui stil, iar confortul și utilitatea trebuie puse pe primul loc. Canapeaua extensibilă Magis este o alegere potrivită.

Se preferă materialele naturale, cromatica neutră sau culorile închise care contrastează cu restul încăperii. Totodată, canapelele albe sau gri sunt alegeri sigure. Stilul scandinav promovează piesele multifuncționale, deci canapeaua extensibilă este un must-have.






Stilul eclectic

NQyijbnAVf7DHaeV5UyMfuSHouNHjWn4B0FzLN2tamCOeP6FsA420UYmCLxU6cEh6AX3PPb4P3 IFMEaEZZkHV7I0EcV3kKwkCAzIhA7Lb26aZwsOAUEvGy I6EVaImweZFV05EIpCak3ly7 A


Acest stil este excepția de la reguli! Amenajările complexe, creative, nonconformiste, care nu pot fi încadrate într-un stil specific de design sunt considerate eclectice. Ele combină și amestecă într-o manieră armonioasă elemente ale mai multor stiluri, ceea ce duce la decoruri originale și încântătoare. 

Alege canapeaua care te reprezintă și care se potrivește cel mai bine imaginii de ansamblu pe care dorești să o creezi. Un model în culori îndrăznețe, precum canapeaua extensibilă Neva, un print interesant sau o formă atipică se vor potrivi cu siguranță ideilor tale. Încearcă integrarea unei canapele horeca pentru un efect surprinzător!

Stilul industrial

BEX6Wi3 WNcsVZKRCpvfBD9h7 9yyqVweb DdznDe0L3uJVE Kl8jea7S9iRypUsrqaTtzxdsXahiugOkU6aX9qF8BU51IBCJap3pGy Vy8fsG3Jii7GtucyA2rSw XeJwlN7yP WpdMM3aJAQ


Amenajările industriale ne duc cu gândul la o fabrică sau un atelier, fiind practice, simple, cu elemente nefinisate la vedere, precum un perete cu aspect dur, instalații sau grinzi la vedere și multe obiecte din metal sau aliaje. Canapeaua trebuie să fie simplă și multifuncțională, în culori neutre, precum colțarul extensibil Magis Maxi.

O canapea de calitate va fi alături de tine și de familia ta timp de mulți ani. Alege-o pe cea care te încântă vizual și te face să visezi la relaxare, activități cu cei dragi și mult confort.


Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu