Alegerea tipului de tapițerie ideal pentru tine se face în baza anumitor criterii. În funcție de nevoile tale, îți vom oferi câteva opțiuni care să te ajute să iei cea mai potrivită decizie. Canapelele din piele naturală, jacard sau microfibră vin cu propriile avantaje și dezavantaje pe care ți le vom prezenta mai jos. Citește articolul în continuare pentru a descoperi care sunt acestea.
Tipuri de materiale pentru tapițeria canapelei. Cum faci alegerea potrivită
Criterii de care să ții cont în alegerea tapițeriei pentru canapea
Este ideal ca bugetul pe care vrei să-l aloci achiziționării unei noi canapele să fie deja prestabilit, astfel încât să te poți orienta mai ușor în magazine sau pe site. Ține cont de faptul că materialele pentru tapițerie au costuri variate, în funcție de beneficiile pe care le oferă. O canapea din piele naturală va fi tot timpul mai costisitoare decât una din microfibră, însă pentru a putea stabili un buget este nevoie să ai mai întâi în minte scopul pentru care vrei să faci această achiziție.
Atunci când ești în căutarea celui mai bun material pentru canapele trebuie să ții cont și de designul interior al casei tale sau al camerei unde vrei să o plasezi. De exemplu, dacă ai optat pentru un stil de amenajare interioară de inspirație scandinavă, cel mai bine s-ar potrivi canapelele din materiale textile, care să ofere senzația de confort. În schimb, pentru o cameră decorată în stilul art-deco sau eclectic, canapelele din piele naturală vor susține impresia de lux și opulență, așa că ghidează-te în funcție de acest aspect.
Un alt lucru pe care să îl ai în vedere este culoarea. Gândește-te la cromatica spațiului destinat pentru noua canapea și alege un model care să se potrivească. Poți crea și contraste de culori sau să adaugi un element cu totul diferit pentru a împrospăta camera. Un exemplu în acest caz este o cameră cu o cromatică în tonuri neutre în mijlocul căreia poți alege o canapea într-o nuanță aprinsă precum fuchsia sau chiar verde.
În special dacă ai animale de companie, rezistența unei canapele poate să difere. Ia în calcul și acest factor atunci când te gândești la cauzele ce ar putea conduce spre deteriorarea canapelei. Cel mai safe material pe care îl poți alege este microfibra sau jacardul, pielea naturală fiind greu de întreținut și de păstrat în condiții optime.
Dacă nu beneficiezi de foarte mult timp liber, care să îți permită o îngrijire periodică a canapelei, o canapea fabricată din materiale textile îți poate veni în ajutor.
Rezistența propriu-zisă a materialelor depinde atât de îngrijirea pe care le-o oferi, cât și de gradul de uzură. Stofa este o altă opțiune de material foarte rezistent pe care să-l iei în considerare.
Canapeaua destinată unei bucătării, unei sufragerii sau unui birou poate veni în forme diferite. De exemplu, dacă ești liber profesionist și lucrezi de acasă, canapeaua din birou trebuie să ofere eleganță și confort, așa că optează pentru un model în nuanțe închise, fabricat dintr-un material moale.
Canapeaua pentru bucătărie poate fi în culori mai vesele, care să aducă luminozitate în cameră, însă nu trebuie să fie neapărat confecționată dintr-un material de lux. În cazul acesta poți opta pentru o tapițerie rezistentă din stofă.
Canapeaua pentru sufragerie este importantă deoarece va fi probabil primul lucru pe care îl vor observa musafirii tăi în cameră. Sufrageria reprezintă, de asemenea, și spațiul de relaxare în care îți petreci probabil cel mai mult timp, așa că în acest caz trebuie să existe un echilibru între eleganță și confort. Îți recomandăm să alegi o canapea extensibilă sau un colțar care să se potrivească design-ului camerei și să fie suficient de încăpătoare pentru toți membrii familiei.
Avantajul principal oferit de acest tip de material este faptul că nu se va demoda niciodată și oferă un plus de eleganță oricărei încăperi. Nu este greu să asortezi o canapea din piele la orice cromatică, deoarece modelele disponibile pe piață sunt foarte variate. Un alt avantaj este faptul că nu se pătează ușor, cum ar fi în cazul canapelelor din materiale textile. Chiar dacă se întâmplă să verși o ceai sau cafea pe o canapea din piele naturală, petele pot fi îndepărtare cu ușurință chiar dacă a trecut ceva timp de la pătare. De asemenea, pielea naturală nu prinde mirosuri și nu își schimbă textura de-a lungul timpului.
În special dacă dorești să plasezi o canapea din piele naturală în sufragerie, trebuie să ai mare grijă în privința acțiunii razelor solare asupra ei. Acest material se decolorează foarte ușor și există riscul să crape după o expunere prelungită. Un alt dezavantaj este faptul că nu păstrează temperatura. Iarna vei resimți frigul, iar vara senzația neplăcută de supraîncălzire. O canapea din piele nu este ideală dacă deții animale de companie și nici dacă îți dorești o canapea extensibilă.
Tapițeria din jacard oferă eleganță și o mare rezistență în timp. Cel mai mare avantaj al acestui material este faptul că absoarbe perfect umiditatea, având caracteristici antistatice care nu permit acumularea prafului în exces. Designul opulent al unei canapele cu tapițerie din jacard va invita abundența în locuința ta - în funcție de modelul ales, fiind cu siguranță un obiect de mobilier care va câștiga admirația oaspeților.
Jacardul este un material destul de abraziv, așa că dacă îți dorești o canapea moale, în care să simți că te scufunzi, aceasta nu e cea mai potrivită alegere pentru tine. Aspectul său cu imprimeuri mai mult sau mai puțin subtile s-ar putea să fie inadecvat pentru stilul de design interior al casei tale, deși ar putea fi compatibil cu un stil rustic sau oriental.
Avantaje
Un avantaj al tapițeriilor realizate din microfibră este faptul că oferă flexibilitate și o mare durabilitate în timp, fiind de asemenea rezistente la umiditate. Pe lângă aceste aspecte tehnice, canapelele din microfibră sunt disponibile într-o varietate de culori și modele, ceea ce le face ușor de adaptat la orice stil de amenajare interioară. Un alt aspect de care să ții cont este că microfibra este pet-friendly și mult mai greu de deteriorat decât canapelele din piele naturală.
Dacă suferi de alergii, o canapea confecționată din microfibre s-ar putea să nu fie cea mai potrivită alegere. Spre deosebire de pielea naturală, acest material absoarbe cu ușurință praful și alte particule care te pot afecta. Un alt dezavantaj este faptul că astfel de canapele sunt mai greu de întreținut, fiind necesară utilizarea unor soluții diferite în funcție de modelul ales. De exemplu, riști să o deteriorezi dacă încerci să cureți petele cu anumiți solvenți de curățare.
Sperăm că sfaturile noastre despre anumite tipuri de tapițerie să îți fie de folos și să te ajute să iei cea mai bună decizie. Te așteptăm pe site-ul nostru cu zeci de modele diferite care să îți satisfacă toate nevoile.
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu