Nu toata lumea își dorește un dormitor de lux, însă cei care își doresc, trebuie să înțeleagă câteva aspecte și reguli generale care îl definesc. Amenajarea dormitoarelor de lux necesită nu doar un plan amănunțit, dar și un concept general a atmosferei din cameră.
Conceptul de lux, nu înseamnă neapărat multe obiecte decorative care să-ți fure privirea atunci când intri în cameră, mai de grabă acesta este un design rafinat simplu și elegant.
Alte aspecte care exprimă luxul sunt ordinea și cursivitatea. Un dormitor plin ochi cu mobilier nu va avea niciodată un aspect elegant. Nu este nimic mai rău decât să vezi o cameră decorată cu bun gust, dar stricată de cabluri electrice, noptiere pe care sunt depozitate fel și fel de obiecte care nu trebuie să existe acolo sau o dezordine generală.
Dacă încăperea este mică, ia în considerare un pat cu compartiment special creat pentru a pune diferite lucruri sau o bancă otomană poziționată la capătul lui. Noptierele ar trebui să găzduiască doar lămpi elegante și vaze de diferite mărimi.
Eleganța, armonia și rafinamentul sunt calități proprii ale conceptului de lux. Nu este suficient să aduci laolaltă obiecte sau mobilă prețioasă pentru a crea un dormitor elegant, pe lângă faptul că acestea pot distruge atmosfera și, astfel, interfera cu odihna. Fiecare element de mobilier, detaliu, combinație de culori, efect de lumină trebuie gândite încât să răspundă într-un mod echilibrat și armonios la nevoile tale de stil și eleganță.
Planificarea unui design și alegerea stilului sunt pași pe care trebuie să-i gândești chiar înainte de începerea etapei de proiectare. Totuși, este posibil să-ți transformi dormitorul în unul luxos, chiar și după ce i-ai stabilit aspectul, cu ajutorul a câtorva piese.
În această categorie intră diverse detalii care au legătură cu podelele, pereții și alte amănunte care pot da o notă personală spațiului. În general, acestea se referă la gresie, faianță, tâmplărie interioară, zugrăveală, vopsea, tapet, dar și la plinte, baghete și, uneori, la corpurile de iluminat. Finisajele sunt utile atât din punct de vedere estetic, cât și din perspectivă funcțională, fiindcă pot îmbunătăți izolația termică și fonică, dar și siguranța încăperilor sau protecția în fața anumitor procese de uzare.
Pereții și tavanul reprezintă cea mai mare suprafață din dormitor. De aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui aspect, deoarece el este cel care va ghida întreaga direcție stilistică. Textura și culoarea sunt elementele esențiale pe care trebuie să le iei în calcul atunci când vine vorba despre pereți și tavan.
Pentru pereți, unii preferă să se orienteze către diverse modele de tapet sau către o vopsea de interior inedită, cu aspect metalic, mat, satinat, eggshell sau lucios. Selectează variante premium, care să-i ofere un finish de calitate și care să iasă în evidență datorită efectului vizual pe care îl au. Ai libertatea de a opta pentru o mulțime de culori – nu trebuie să rămâi fidel celor clasice, ci poți testa noi nuanțe îndrăznețe și familii de culori, care să aducă un plus de originalitate spațiului. Culori precum roșu, portocaliu, galben , verde, albastru, mov sau altele, sunt variante excelente care pot fi îmbinate, cu succes, cu alte nuanțe, precum gri, negru, alb sau bej.
De asemenea, e posibil să aduci atmosfera fermecătoare a spa-ului în propriul dormitor. Secretul pentru obținerea unui astfel de look este să integrezi cât mai multe elemente din natură. De exemplu, optează pentru pereți din lemn lăcuit, candelabru și o fereastră mare, din lemn masiv.
Lumina poate pune în valoare anumite elemente sau, dimpotrivă, le poate influența într-un mod negativ. De aceea, orice design de lux trebuie să includă și gestionarea acestui factor important. Analizează câtă lumină naturală intră pe ferestră și care sunt zonele luminate în anumite momente ale zilei.
De altfel, soarele care bate direct în cameră poate schimba aspectul întregii camere, în vreme ce lumina indirectă poate crea o atmosferă deosebită. Trebuie să iei în calcul și lumina artificială, deoarece, odată cu venirea serii, aceasta este cea care îmbogățește sau schimbă ambientul general. Din acest motiv, este obligatoriu să optezi pentru corpuri de iluminat care să evidențieze mobila și care te ajută construiești un decor în care să te simți bine din toate punctele de vedere.
Lumina caldă, cea rece sau cea neutră acționează în mod direct asupra modului în care un spațiu este perceput din perspectivă vizuală. Prin urmare, trebuie să ai în vedere și acest lucru atunci când pui la punct toate detaliile proiectului tău.
Un plan te poate ajuta să pui la cale totul în cele mai mici detalii, pentru a nu avea surprize ulterioare. O organizare temeinică te va sprijini pe tot parcursul procesului de selecție, fiindcă vei putea alege toate elementele și finisajele ținând cont de modul în care acestea vor arăta în final, puse laolaltă.
Fiecare detaliu în parte acționează asupra întregului decor, chiar dacă, inițial, par separate. Așadar, orientează-te către cele mai bune variante, selectând produse deosebite și unice, care să te ajute să ajungi la rezultatul pe care ți l-ai propus.